Tuulilasi

Auton akun kestävyys

Kysymys:

Hei!

Kuinka pitkään auton akku voi kestää? Onko nykyisissä akuissa havaittavissa laadun heikkenemistä ja näinollen käyttöiän lyhenemistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Akkujen ikä vaihtelee melkoisesti. Pääsääntöisesti akut kestävät nykyisin pitempään, koska tehokas latausjärjestelmä pitää akun paremmassa varaustilassa. Käyttöiät eivät iis ole lyhentyneet.

Täyteen varatun akun negatiiviset levyt ovat lyijyoksidin peitossa, positiivisten levyjen pinnoilla on puhdasta metallista lyijyä. Akun tyhjentyessä eli luovuttaessa sähköenergiaa levyjen pinnoille muodostuu lyijysulfaattia. Akkua ladattaessa lyijysulfaatti jälleen hajaantuu. Jos lyijysulfaatti saa olla pitkään levyjen pinnalla, se muodostaa kovia ja vaikeasti liukenevia kiteitä, jotka peittävät levyjen pinnat. Tämä kovettunut kerros peittää levyjen pinnan, eikä sähköenergian varastoinnin mahdollistava sähkökemiallinen reaktio pääse tapahtumaan.

Akun kestoikä lyhenee olleellisesti, jos se päästetään seisomaan tyhjänä. Jo yksi kerta, kun valot ovat jääneet päälle, voi riittää pilaamaan akun lopullisesti. Akku ei osaakaan enää ottaa varausta vastaan, ja jos se pitkän lataamisen jälkeen alkaakin taas toimia, sen kapasiteetti voi olla oleellisesti alkuperäistä pienempi, eli sähkö loppuu nopeammin.

Akkujen kestoiän on käytännössä todettu vaihtelevan suuresti. Aikanaan ihmettelin erään tuttavan vuoden 1967 mallista Toyota Coronaa, joka toimi koko ajan alkuperäisellä akulla aina siihen saakka, kun hän vaihtoi autron uuteen vuonna 1981, ja kuulemma seuraavakin omistaja pärjäili vielä ainakin pari vuotta samalla alkuperäisakulla. Tavallisempaa kuitenkin on, että akku loppuu 5-7 vuoden käytön jälkeen.

Itselläni on traktorissa akku, jonka käyttöikä on hämmästyttänyt perusteellisesti. Kun alkuperäinen akku loppui vuonna 1996, ostin tilalle uuden Salama-akun, ja se sama akku on vieläkin täydessä iskussa. Käyttömäärät toki ovat olleet hyvin vähäiset, mutta akkua ei ole kovin monta kertaa latailtu verkkovirtalaturilla. Saapa nähdä, saanko tehtyä vielä tulevan talven lumityöt käymättä akkuliikkeessä. Akku toki on kookas, kapasiteetti lienee 160-180 Ah, joten heikkenemiseen on jonkin verran varaakin.

Julkaistu: 17.9.2012