Tuulilasi

automaattinen neliveto

Tapio Ketonen

Kysymys:

mitä tapahtuu kun nykyaikaisen automaatisen nelivedon etupyörät joutuvat vesiliirtoon ja takapyörät ovat kuivalla. Tänä aamuna porvoon moottoritiellä nissan kiipesi kaiteelle. Kaverini ajoi taannoin tielle levitettyihin piikkeihin ja sitä seurasi auton romuttuminen takavedon kytkeydyttyä päälle, hän sanoi, ettei voinut yhtään mitään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vesiliirrossa ratkaisevaa on, minne etupyörät osoittavat, kun liirto loppuu ja pito palautuu. Periaatteessa nuo automaattisesti kytkeytyvät nelivedot kytkeytyvät niin nopeasti, etteivät etupyörät ennätä kovin pitkään sutimaan tyhjää. Niinpä en oikein usko, että neliveto vaikuttaa vesiliirrossa tilanteeseen millään tavalla.

Siihen naulakasaan ajamisesta: kävikö tosiaan niin, että takarenkaat eivät puhjenneet, mutta eturenkaat tyhjenivät? Jos toinen tai molemmat takarenkaat tyhjenevät, auto on aika mahdoton pideltävä. En oikein usko, että neliveto vaikuttaa asiaan. Jos takarenkaat eivät pysty pitämään autoa suunnassa, auto on kuin vene ilman peräsintä.

Julkaistu: 9.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.