Tuulilasi

Automaatin kulutus vähemmän kuin manuaalin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tämä kysymys ja Ketosen vastaus siihen herätti mielenkiintoni:

http://www.tuulilasi.fi/kysymykset/taloudellisin-auto-matka-ajoon

Kysymyksen vastauksessa Ketonen vastaa seuraavasti: =Aika usein tasanopeusajossa automaatit ovat nykyisin manuaaleja taloudellisempia, koska automaattivaihteistoissa suurin vaihde on yleensä harvempi, ja tällöin moottori käy matalammilla kierroksilla, mikä on taloudellisempaa. Automaatti vaihtaa heti pois suurimmalta, kun voimaa aletaan tarvita enemmän, se ei vedätä liian suurella vaihteella kuten manuaali.=Onko Tuulilasi jo löytänyt jonkun automallin, jossa samanlaisista manuaali- ja automaattiautoista automaatti kuluttaisi vähemmän. Oletetaan lisäksi, että kuljettaja on hyvin kokenut, joka osaa käyttää manuaalivaihteiston edut hyödykseen.

Erilaisissa julkaisuissa olen nähnyt hyvin lähelle manuaalin kulutusta päässeitä automaatteja, mutta en vielä vähemmän kuluttavia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Emme ole tehneet vertailuja saman automallin automaatti- ja manuaaliversioiden välillä. Normikulutuslukemissa olen nähnyt tuollaisia eroja, mutta laiskuuteni estää tutkimasta juuri nyt, onko tällä hetkellä listoilla olevissa automalleissa tällaista tilannetta. Kaikista markkinoilla olevista automalleista löytyvät kulutustiedot, koska ne on lakisääteisesti pakko julkaista ja jopa laittaa esille automyymälöissä.

Päivitystä: Ainakin Volkswagenilla, Seatilla ja Skodalla näyttävät monien DSG-mallien EU-kulutukset olevan manuaaleja pienempiä. Sama koskee Audin S tronic-malleja, näissä kaikissa on itse asiassa samasta kaksoiskytkinvaihteistosta kysymys. Myös Porschen PDK-mallien viralliset kulutuslukemat ovat manuaalimalleja pienemmät.

Mercedes-Benzillä on useita malleja, joissa manuaali ja automaatti kuluttavat tasan yhtä paljon, ja löytyypä sieltä useampia sellaisiakin malleja, joissa automaatille ilmoitetaan manuaalia pienempi kulutus.Subarulla Foresterin CVT-mallit kuluttavat vähemmän kuin kuusivaihteiset manuaalit. Eli kyllähän noita löytyy. Sikäli vertaaminen on nykyisin hankalampaa, että varsinkin tehokkaammista malleista on manuaaliversiot jätetty jo kokonaan pois. Aikoinaan isoissa Bemareissa ja Mersuissa automaattimallien kulutuslukemat olivat säännöllisesti pienempiä.

Julkaistu: 12.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.