Tuulilasi

Autokouluopetus huonoa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajelin aamusella Hämeenlinnan moottoritietä n. 80 km matkan. Lähes koko matkan ajan oli ilma täynnä sumua niin, että näkyyvys vaihteli välillä 15-50 metriä. Ajonopeus tuntui kaikilla olevan ihan normaali moottoritienopeus tai vähän alle, luokkaa 110-120 km/h. En voi olla ihmettelemättä ensinnäkin sitä, että vain noin yksi auto kymmenestä näkyi käyttävän takasumuvaloa – sellaiset kun taitavat kuitenkin käytännössä kaikissa autoissa olla nykyään. Vielä enemmän ihmettelin sitä, että liikenteessä oli myös lukuisia autoja, joissa ei takana palanut minkään sortin valo.

Kysymykseni kuuluukin, eikö mikään viranomainen valvo autokoulujen opetuksen laatua, jos ajokortin saaneilla ei esimerkiksi tule mieleen, että ei ole aivan täysjärkistä touhua ajella valottomalla autolla moottoritiellä, jossa takaatulija saattaa valottoman auton edellään havaita pahimmillaan vasta 10-15 metrin päästä eikä myöskään sumutakavaloa osata laittaa päälle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oma käsitykseni on, että aika moni pimeällä peräpäällä ajavista taitaa olla saanut korttinsa aikana, jolloin ajovalopakkoa ei vielä tunnettu. Tuo valojen käytön vahtiminen kuuluu poliisin tehtäviin. Kyllä ne valot alkaisivat pikkuhiljaa autoihin ilmaantua, jos poliisi jakelisi ilman valoja ajeleville sakkoja. Nykyisin liikenteen valvonta on kuitenkin nopeuksien kyttäämistä lukuun ottamatta käytännössä lopetettu.

Ajan itsekin tuota Hämeenlinnan moottoritietä, ja olen kyllä sitä mieltä, että sen takasumuvalon kanssa voisi vilkkaassa, miltei ruuhkaisessa liikenteessä olla aika säästäväinen. Jotkun näyttävät polttavan sitä koko ajan, jos jossain on ollut vähänkin sumua. Takasumuvalon tarkoitus on varoittaa takana tulevia. Itse kytken takasumuvalon, jos edellä ajavan tavalliset takavalot eivät näy. Kun ne alkavat taas näkyä, sammutan takasumuvalon.

Julkaistu: 20.9.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.