Tuulilasi

Autokoulun käyminen ulkomailla?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kolmatta tuhatta euroa autokoulusta alkaa olla järjetön hinta, jos ajokortteja on tarkoitus sponsoroida useammalle muksulle. Onko mahdollista käydä autokoulu jossain ulkomailla? Mikä neuvoksi – vaihto-oppilasvuosi USA:ssa, työskentely EU-alueella vai vuosi Afganistanissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ulkomailla myönnetyn ajokortin voi vaihtaa suomalaiseksi kahden vuoden kuluessa siitä, kun henkilö on muuttanut vakituisesti Suomeen. Lisätietoa asiasta löytyy Ajovarman nettisivuilta.

Poliisin sivuilta löytyi kuitenkin kohta, joka rajoittaa aika pahasti ajokortin hankkimista ulkomailta, sillä suomalaiseen korttiin voi vaihtaa vain sellaisen kortin, jolla saa ajaa myös Suomessa. Säännökset edellyttävät, että ajokortin hankkinut henkilö on asunut vakituisesti kortin myöntäneessä maassa kortin myöntämisaikana. 

Ajo-oikeus perustuu vain sopimusmaassa vakinaisesti asuvalle henkilölle annettuun ajokorttiin. Tilapäisenä oleskeluaikana (esim. vaihto-oppilasaikana) sopimusvaltiossa hankittu ajokortti ei oikeuta lainkaan ajamaan Suomessa.

Julkaistu: 26.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.