Tuulilasi

Autojen suunnittelua ohjaavat viime kädessä ostajat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autotehtaat ovat liian mielikuvituksettomia auton sisätilojen järjestelyssä. Miksi etupenkkejä aina täytyy olla kaksi kappaletta ?. Kuljettajan ergonomian täytyy olla mahdollisimman täydellistä ja varsinkin pienissä autoissa se onnistuu parhaiten kun etuistuimia on yksi kappale. Silloin auton takapenkille voi olla oma ovi auton toisella puolella kaksiovisessakin autossa. Varmasti 1+2 tai 1+3 paikkaisillekin autoille löytyy omat ostajansa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä varmaan valmistajilla mielikuvitusta riittäisi, mutta ei ostajilla. Jos yksi on sitä mieltä, että istuinten pitäisi olla autossa sikin okin, ja miljoona muuta samaa automallia harkitsevaa tykkää, että istuinten pitää olla kahdessa rivissä, niin kumpikohan kanta voittaa?

Kuljettajan ergonomia saadaan kyllä perinteiselläkin istuinjärjestelyllä kohdalleen. Tästä on runsaasti hyviä esimerkkejä. Selkeät ja hyvin ryhmitellyt käyttökytkimet sopivissa kohdissa, ja vipstaakit oikeisiin paikkoihin, siinä se. Tärkeämpää on, että paneudutaan kuljettajan istuimen rakenteeseen ja mitoitukseen. Siinäkin on kiusana erilaisia, toisilleen ristiriitaisia vaatimuksia. Esimerkiksi istuintyynyosan rakenne on nykyisin useimmissa autoissa kovin kuppimainen. Se ei ole istumisen kannalta paras mahdollinen, mutta tällä estetään se, että törmäystilanteessa istuja ei luiskahda turvavöiden alta eteenpäin.

Julkaistu: 9.8.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.