Tuulilasi

Autojen lämmityslaitteiden tehotiedot olisi hyvä olla ilmoitettuna

Tapio Ketonen

Kysymys:

Siis paljonko lämpöä auton vakiovarusteinen lämmityslaite enimmillään  tuottaa auton moottorin lämpötilan ollessa 85 astetta Celsiusta  ja  moottorin käyntinopeuden ollessa 1800 – 2000  kierrosta minuutissa ?. Ei varmasti ole kovin vaikea tehtävä nykyajan mittalaitteilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä se varmaankaan olisi vaikeaa. Pitää vain mitata ulkoilman lämpötila, sisään virtaavan ilman lämpötila ja ilmavirtauksen määrä, noistahan sen lämpömäärän saisi lasketuksi. Aika suuri se kuitenkin on. Autossa lämpöä haaskautuu yllättävän paljon, sillä lasit ovat yksinkertaiset, ja suoraan ulkoilman kanssa tekemisiin joutuvia peltipintoja ei ole eristetty kovinkaan tehokkaasti. Olen joskus nähnyt jonkun summittaisen arvion lämmityslaitteen tehosta, mutta en muista missä enkä miten suurta lämmitystehoa auton lämmitys vastasi. Joka tapauksessa silä lämmitysteholla lämmittäisi omakotitaloa aika pitkälle.

Julkaistu: 22.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.