Tuulilasi

Autojen kulutuksen pienentyminen

Autojen kulutuksen pienentyminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Energia ja polttoaineiden hinnat kallistuvat koko ajan. Moottoritekniikka on koko ajan kehittynyt yhä taloudellisemmaksi. Silti mielestäni selkeitä harppauksia ei ole tapahtunut. Kehittynyttä moottoritekniikkaa on käsittääkseni ulosmitattu autojen koon ja sitä kautta painon kasvaessa vastaavasti jatkuvasti. Tietenkin turvallisuusvarusteet ovat myös kasvattaneet painoa ja sitä kautta kulutusta. Ilmeisesti nyt kuitenkin vähitellen jotain ihan oikeaa edistystä on tapahtumassa. Viimeisimmästä Tuulilasista luin jo diesel-Volvosta, jonka kulutus oli vain noin 4,5 l/100km.

Mihin Ketonen uskoo kulutuksen suhteen päästävän seuraavan kymmenen vuoden sisään. Onko meillä vuoden 2020 tienoilla jo ihan normaalikäytössä autoja, joiden kulutus on normaalissa matka-ajossa 2-3 l/100km. Ehkä jopa lähempänä kahta litraa kuin kolmea.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tekniset valmiudet vähäruokaisiin autoihin olisivat jo olemassa, mutta asian ratkaisevat viime kädessä auton ostajat. Kulutus ei kuitenkaan ole sellainen argumentti, jolla myytäisiin montakaan autoa. Tästähän voisi vetää sellaisenkin johtopäätöksen, että polttoneste on liian halpaa.

Arvelen, että asiassa edetään lainsäädännön kehittymisen mukaan. Näin se on toiminut USA:ssakin. Sopivilla hybridiratkaisuilla tuo kulutustaso olisi pikkuautolle aivan mahdollinen, varsinkin jos valmistaja voisi tinkiä auton suorituskyvystä.Nähtäväksi jää, ryhtyykö kukaan tällaista autoa valmistamaan, ja löytyykö sille ostajia. Myös kysymys moottorin sylinteriluvusta vaikuttaa asiaan. Ostajat eivät välttämättä ole kovin innokkaita ostamaan kaksisylinterisellä moottorilla varustettuja autoja lähinnä moottorin äänen takia.

Oma kysymyksensä vielä on kulutuksen mittaaminen. Nykyinen EU-normikulutusten mittaustapa on sen verran yksinkertainen, että auto voidaan optimoida tuottamaan mittauksessa pienet kulutusarvot, mutta käytännössä ainetta palaakin roimasti enemmän. Mittausnormin uusiutuminen etenee toivottavasti tuohon 2020 mennessä, jotta autot kulkisivat ilmoitetuilla kulutuslukemilla myös käytännössä.

Julkaistu: 11.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.