Tuulilasi

Autojen hinnan putoaminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten autojen hinta määritellään..?  Kun auto on uusi ja siitä vie omansa valmistaja, maahantuoja, myyjä jne ja lopulta auto päätyy uutena kuluttajalle.  miten auton hinta putoaa jo heti ostettua.? Muutaman vuoden vanha, liki uusi auto niin käytöltään kuin ominaisuuksiltaan putoaa arvoltaan jo prosentuaalisesti  auton käyttöönottohetken ja auton lasketun romutushetken välissä olevien vuosien määrällä.  Eli jos ajatellaan 20te autoa jonka laskennallinen käyttöikä on 20v.  10v vanhana auton pitäisi maksaa suunnilleen 10te, mutta hyvä jos 1000 euroa siitä myyjä saa.   Kuka määrittelee autojen hinnat kun ne ovat käytettyjä, miten autojen hintoja poljetaan alas, ja miksi autot menettävät arvonsa niin nopeasti..?

 itsekkin vuosi sitten passatin ostin, 3400 maksoin liikkeseen, -99 vm. hinta oli samaa luokkaa samanikäisissä samantasoisissa autoissa… Tänä päivänä vastaavat liikkuvat 1500 euron luokkaa, riippuen huolloista.  Miten tänä päivänä hinnat putoavat niin nopeasti..?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hinnan määrää kysynnän ja tarjonnan laki. Melkein uusien autojen kohdalla on se tilanne, että jos vähän käytetyn ja uuden hintaero on kovin pieni, kaikki haluavat uuden. Tästä syystä melkein uuden houkuttelevuutta on pakko lisätä alemmalla hinnalla.

Vanhaa autoa ostettaessa on varauduttava siihen, että autoon joudutaan tekemään myös korjauksia, jotka saattavat viedä runsaasti rahaa. Siksi auton hinta ei laske lineaarisesti. Hintakäyrä menee suunnilleen niin, että alussa hinta romahtaa jonkin verran, kun auto viedään liikkeestä ulos. Sitten vielä alkuvaiheessa hinta laskee nopeammin. Elinkaaren keskivaiheilla hinnan lasku hidastuu, ja tässä vaiheessa autolla ajetaan edullisimmat kilometrit. Sitten aivan lopussa hinta jälleen putoaa, kun aletaan tarvita mm. ruostevaurioiden korjauksia.

Käytettyjen hintoja on laskenut mm. tuonti ulkomailta. Vaikka verottaja yrittääkin estää tuontia, varsinkin ikääntyneemmät autot ovat Saksasta tuotuina halvempia kuin Suomi-autot. Tämä pakottaa myös Suomessa jo olevien autojen hintoja alaspäin.

Julkaistu: 1.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.