Tuulilasi

auto ja pyöräilijä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Saako pyöräilijä tai mopoilija ohittaa auton kaupungin keskustassa hitaasti ruuhkassa ajattaessa tai valoissa seisottaessa oikealta puolelta samaa kaistaa käyttäen? Useasti törmännyt tilanteeseen kaksisuuntaisella kadulla missä yksi kaista suuntaansa, niin ruuhkassa pyöräilijät tunkevat oikealta peilejä hipoen ohi ja aiheuttaen vaaratiltanteen jos autoilija on oikealle kääntymässä. Joskus jos tilaa myös mopoilijat tekee näin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tieliikenneasetuksen 22 § sanoo näin: Risteyksessä kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä myös risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa.

Elikkä autoilijan on väistettävä näitä oikealta ohi meneviä kaksipyöräisiä. Aivan vierestä ohi menevä kaksipyöräinen on helppo hanaita, mutta väistämisvelvollisuus koskee myös tien vieressä kulkevalla kevyen liikenteen väylällä ajavia, eikä näitä ole aina helppo havaita.

Julkaistu: 1.9.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.