Apu

Jääkö ihoon pysyviä vaurioita, jos se on palanut auringossa kerran lapsena? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu 8.8.2022

Kysymys:

Kerran rantalomalla poikani kasvot paloivat pahasti, ja ihoon tuli rakkuloitakin. Hän oli tuolloin 7-vuotias. Jääkö tällaisesta kertapalamisesta elinikäisiä vaurioita ihoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ultraviolettisäteily (UV) on ihmissilmälle näkymätöntä elektromagneettista säteilyä, josta maan pinnalle pääsevät UVB-säteily ja pitemmän aallonpituuden UVA-säteily. Kaikki UV-säteilyn aallonpituudet aiheuttavat ihossa dna-vaurioita ja ruskettumista. Ikkunalasi suodattaa UVB-säteilyn.

Ihon punoitus liittyy etupäässä UVB-säteilyyn, sillä UVA tunkeutuu syvemmälle. Henkilökohtainen ihotyyppi ja säteilyn voimakkuus määrittävät palamisherkkyyden ja ruskettumisen. Suomalaisista 3–5 prosentilla on ihotyyppi I, jolloin iho ei rusketu ja palaa aina. Noin neljänneksellä on tyyppi II, jolloin iho ruskettuu hieman ja palaa usein. Reilulla puolella meistä on ihotyypin III, jossa iho ruskettuu ja palaa silloin tällöin. Ihotyyppiä IV esiintyy noin 10 prosentilla. Heillä iho ruskettuu helposti ja palaa joskus (ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola).

Kesän mittaan tiedotetaan UV-indeksistä, joka kuvaa säteilyn voimakkuutta. Suojautumistarve alkaa, kun indeksi on yli 3, mikä realisoituu Suomen etelärannikolla toukokuusta elokuuhun.

Auringonpolttama näkyy ja tuntuu samana iltana tai seuraavana aamuna ihon punoituksena ja kuumotuksena. Sitä suurempi UV-määrä polttaa ihon rakkuloille, mistä kysyjäkin kertoo. Auringolta suojaudutaan aurinkovoiteilla, joiden kertoimen tulee olla vähintään 30 ja lapsilla 50. Voiteiden tulee sisältää myös UVA-suoja. Perussuoja ovat kuitenkin vaatetus ja keskipäivän auringon välttäminen, ja voiteet tulevat vasta niiden jälkeen.

Ruskettumisen taustalla on säteilyn aiheuttama dna-vaurio, joka käynnistää pigmenttituotannon. Sillä iho yrittää suojata soluja lisävaurioilta. UV-säteily heikentää elimistön puolustuskykyä, mikä näkyy huuliherpeksen aktivoitumisena ja lomaa seuraavana hengitystieinfektiona. Immuunivasteen heikentyminen voi edistää ihosyövän kehittymistä. Säteily vanhentaa ihoa.

Ihosyöpä yleistyy meillä. Ihomelanooman riskiä lisäävät ihon toistuvat palamiset erityisesti nuoruusiässä. Muiden ihosyöpien (tyvisolu- ja levyepiteelisyöpä esiasteineen) vaaraa kasvattaa ihon saama UV-säteilyn kokonaismäärä. Arvellaan, että pohjoisen väestön iho ei ole kehittänyt riittävää suojaa. Toisaalta nopeasti kasvanut elinikä kerryttää UV-altistuksen määrää. Käytännön työssä näkyy, että ihosyövät lisääntyvät erityisesti 70 ikävuoden jälkeen.

Ihon palaminen rakkuloille ei yleensä jätä pysyviä arpia. Lopputuloksen olet nähnytkin. Tarkoittanet kertomiani pysyviä haittoja. Kertapalamisen riski on pieni. Vahinkoja voi sattua, mikä kannustaa suojautumiseen. Pitää muistaa välttäminen (varjoonkin säteilee), vaatetus, päähineet, aurinkolasit ja voiteet. Lapset tarvitsevat tässäkin erityissuojelua.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.