Tuulilasi

Audin öljynkulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on vuoden 2010 mallinen Audi A4 2.0T (211hv) bensakoneella. Auto on muuten mukava, mutta  öljynkulutus on valtavan suurta. Huoltovälillä eli noin 30 tkm matkalla auto kuluttaa 5-6 litraa kalleinta öljyä. Tuttavapiirissä löytyy useampi samanlainen auto ja korkeimmillaan öljyä on kulunut kymmenisen litraa samalla matkalla. Autoille on huollossa yritetty tehdä jotain temppuja, mutta öljynkulutus ei ole silti tippunut normaalilukemiin.Huollossa saa kyllä hyvää palvelua, mutta lopulta todetaan vian olevan autolle tyypillinen ominaisuus.

En ole huomannut, että autolehdet olisivat kirjoittaneet tästä “ominaisuudesta”. Olisiko syytä, koska kyseessä on hyvin suosittu merkki Suomessa? Itse en valitse jatkossa Audia, vaikka onneksi ajelenkin nyt työsuhdeautolla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä noista öljynkulutushommista on kirjoitettu vaikka kuinka paljon. Ongelmana vain on, että valmistajat ilmoittavat autoille normaaliksi aivan järjettömiä öljynkulutuksia. Varmaankin Audin takuuosasto on ilmoittanut, että moottoriöljyä saa kulua esimerkiksi 0,5 litraa tuhannella kilometrillä. 30 000 km matkalla tuo tekee 15 litraa. Tätä vain ei myyjä kerro kauppaa tehtäessä, eikä ostajakaan taida koskaan kysyä.

Kannattaisi kyllä ennen kaupantekoa kysyä, mikä on valmistajan tai maahantuojan autolle ilmoittama “normaali” öljynkulutus. Ei sitten tule yllätyksenä, jos öljyä alkaa kulua.

Julkaistu: 22.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.