Tuulilasi

Audi A6 (2009) pitkät valot

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei!

Olen ostanut vm 2009 audin, jossa on tuplaxenonvalot (ja se sellainen ledivalorivi päivävaloille). Huomasin nyt pimeällä vaan, että siinä on myös halogeenivalot pitkille, mutta ne toimivat ainoastaan kun valoviiksestä taaksepäin – eli ns. vilautusmoodissa. Kun viiksen työntää eteenpäin ainoastaan xenonit syttyvät.

Ero näillä kahdella moodilla on kuin yöllä ja päivällä (kirjaimellisesti), halogeenien avustuksella xenonpitkät ovat loistavat, pelkät xenonit ovat lähinnä välttävät.

No, pyysin huollossa huoltoa kytkemään halogeenit toimimaan myös normitilassa, mutta Audin vastaus oli ollut huollolle, että niitä ei saa kytkeä lämpökuorman takia. Eihän tällainen voi olla totta Suomessa, missä pimeän aikaan on kylmä jne.

Onko Ketosella tiedossa mitään koodia/kikkaa jolla halogeenit saisi aktivoitua. Ajan päivittäin työmatkaa pilkkopimeällä tiellä, jolla on hyvin usein peuroja ja hirviä ja nyt ajan sitä toinen käsi koko ajan viiksestä vetäen… Audi ei suostu auttamaan. Huoltokin sanoi, että jos jostain löydät sen ohjelmointikoodin itse, niin he voivat sen kyllä ohjelmoida, mutta he eivät sitä saa minulle kertoa…

PS.

Edellisessä 2003 Audi A6:ssa oli myös bixenonit halogeeniavustuslampulla ja valot olivat erinomaiset.

Näytä vastaus

Vastaus:

Syy tuohon kytkentään saattaisi olla, että valomäärälle EU-lainsäädännössä määrätty suurin valoteho ylittyy. Vuoteen 2009 saakka kaukovalojen valaisimien suurin yhteenlaskettu summa sai olla 75, mutta vuoden lopulla se nostettiin sataan, jossa se Suomessa oli takavuosina ennen EU-aikaa. Täältä löytyy A-katsastuksen ohje valoista.

Tutki, millaiset valonheittimiin ison E-kirjaimella merkityn ympyrän viereen sijoitetut referenssiluvut ovat. Jos niiden summa on enintään sata, kytkeminen on laillista. Jos Audi-paja ei suostu käyttämään VAG-testeriä tuon muutoksen tekemiseen, kysele asiasta joltakin Skoda-korjaamolta. Samaa sukuahan nuo ovat. Todennäköisesti myös monet vapaat korjaamot voivat tehdä muutoksen, eiköhän esimerkiksi Boschin testereistä löydy tuohon sopiva ohjelmisto.

Julkaistu: 7.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.