Tuulilasi

Audi A4 1.8T Quattro

Tapio Ketonen

Kysymys:

Audillamme on ajettu 145 000 km, vuosimalli on 2003. Ajaessamme nyt keväällä hiihtolomalle Lappiin alkoi matkalla autosta kuulua uudenlaista ääntä. Varsinkin ohitustilanteissa pienemmällä vaihteella ajaessa ääni voimistui, mutta hävisi jälleen. Autohuollossa vika-arviossa tuli vastauksena, että auton vaihdelaatikko pitää vaihtaa. Hinta-arvio on noin 6000 e töineen ja osineen.

Onko yleistä, että vaihdelaatikko pitää vaihtaa näillä kilometreillä? Autossa ei ole mm. vetokoukkua, joten sillä ei ole vedetty raskaita kuormia.Auto on huollettu säännöllisesti koko ajan samassa merkkiliikkeessä. Eikö esim. vaihdelaatikon öljyjen tarkastus kuulu asiaan? Kun yksi ajatus oli, että jossain vaiheessa olisi öljyt olleet vähissä vaihdelaatikossa?

Ja vielä, onko järkevää laitattaa uusi vaihdelaatikko, vai etsiä jostain käytetty?

Näytä vastaus

Vastaus:

Öjymäärän tarkastus ei taida kuulua huolto-ohjelmaan, eikä sitä tehdä, jos vaihteisto on päältäpäin aivan kuiva. Onneksi vaihteistot yleensä kestävät aika paljon pitempään. Ne kestäisivät vieläkni pitempään, jos käyttäjät raaskisivat vaihtaa vaihteiston sisältämät pari litraa öljyä edes sadantuhannen kilometrin välein.

Käytetty vaihteisto on toki hyvä ja taloudellisempi ratkaisu, jos sattuu saamaan hyväkuntoisen ja kohtuuhintaisen käytetyn laatikon. Riskihän noissa kuitenkin aina piilee, ja tarkalleen sopivan vaihteiston löytäminen voi olla vaikeaa. Käytetyn vaihteiston kunnosta saa jonkinlaisen käsityksen tutkimalla öljyn kunnon. Jos se sisältää turhan paljon metallia, sen asentaminen voi olla riskialtista.

Julkaistu: 9.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.