Tuulilasi

Audi A4 132kW TFSI:n öljynkulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin reilu vuosi sitten ko. Audin ja öljyä kuluu! Nyt autossa on kilometrejä 35000 ja öljyn kulutus ei ota laantuakseen ( Long Life-öljyt). Käsikirjassa kyllä lukee, että öljynkulutus on 0,5l / 1000km ja ensimmäisen 5000km:n aikana jopa enemmän. Myyjä ei kyllä maininnut tästä “ominaisuudesta” autoa ostaessani. Mitä pitäisi tehdä, erityyppiset öljyt vai mitä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä, ensimmäiseksi kannattaa lopettaa Longlife-öljyjen käyttö.Se on turhaa haaskausta, koska öljyjen suomasta edusta eli pitkästä öljynvaihtovälistä ei pääse hyötymään.

Jos öljynkulutus on tuota rajaa 0,5 l/1000 km eli 15 l/30 000 km pienempi, niin oikeastaan mitään ei ole tehtävissä. Valmistajat ilmoittavat normaaliksi öljynkulutukseksi noin järjettömiä määriä. Ikävintä on, että tällaiset öljynkulutusarvot ovat yhtä järjettömän suuria miltei kaikilla valmistajilla.

Kun autolle lupaillaan 30 000 tai 50 000 km öljynvaihtovälejä, 0,1 l/1000 km öljynkulutus tarkoittaa 3 tai 5 litraa öljynvaihtovälillä.Jotkut ilmoittavat “normaaliksi” öljynkulutukseksi jopa 0,8 l/1000 km. Se tarkoittaa em. vaihtoväleillä 24 tai 40 litraa!

Myyjää toki voisi peloitella sillä, että tämä on antanut vääriä tietoja tai ainakin jättänyt kertomatta oleellisia tietoja, kun tuota öljynkulutusta ei oe mainittu. Siitä kuitenkaan tuskin on paljon hyötyä, ellei kiista vaaranna isompia kauppoja.

Käytännössä valmistaja pesee kätensä tuolla ohjekirjassa ilmoitetulla kulutuslukemalla, niin järjetön kuin se onkin. Vasta jos mennään tuon yli, silloin moottorissa on kiistatta vikaa. Toki voi olla, että tuon rajan alapuolellakin voisi olla mahdollisuuksia saada moottori korjatuksi, mutta en löisi asiasta vetoa.

Julkaistu: 10.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.