Terveys ja hyvinvointi
Saako lapsi leikkiä meikeillä, jos hänellä on atooppista ihottumaa? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 30.3.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Mistä atooppinen ihottuma johtuu ja voiko se puhjeta missä iässä tahansa?Lapsenlapsellani on atooppista ihottumaa. Voiko meikkileikeistä olla haittaa hänen iholleen? Lapsi käyttää samoja meikkejä kaverinsa kanssa.

Vastaus:

Atooppinen ihottuma on yleinen ja pitkäaikainen tulehduksellinen ihosairaus, jonka ikävimpiä oireita ovat ihon kutina ja ihottuma. Tutkimustiedon perusteella tiedetään, että atooppinen ihottuma heikentää elämänlaatua monella tavalla.

Atooppisen ihottuman taustalla on ihon rakenteen poikkeavuus. Taudissa ihon suojaava ominaisuus on heikentynyt, jolloin kosteus haihtuu nopeammin pois ja epätoivotut partikkelit pääsevät helpommin ihon sisään. Atooppiseen ihottumaan kuuluu aaltoilu, eli sairaudessa on välillä pahenemisvaiheita.

Atooppinen ihottuma voi puhjeta missä iässä tahansa. Yleisimmin se alkaa jo lapsuudessa, mutta oireilu voi alkaa uudestaan pitkänkin tauon jälkeen tai puhjeta vasta ensimmäistä kertaa aikuisena. Atooppisen ihottuman pahenemisen tai puhkeamisen syynä voi olla esimerkiksi stressaava elämäntilanne.

Atooppinen ihottuma ja lasten meikkileikit

Lapset ovat kiinnostuneet aikuisten tekemisistä ja haluavat mielellään matkia heitä leikeissään. Monet lapset näkevät vanhemman meikkaavan, joten on luonnollista, että lapsi ottaa meikkaamisesta vaikutteita leikkeihinsä. Satunnaisista meikkileikeistä ei todennäköisesti ole mitään haittaa atooppiselle iholle, vaikka käytössä olisivat kaverin mahdollisesti vanhentuneet meikit.

Meikkileikkien jälkeen lapsen iho kannattaa puhdistaa huolellisesti ja rasvata. Jos innostus meikkileikkeihin jatkuu pitkään, lapselle voi hankkia omia hajusteettomia ja herkälle iholle sopivia tuotteita ja sopia, että jokainen käyttää leikeissä vain omia meikkejään. Lapsen kanssa kannattaa keskustella myös tuotteiden säilytyksestä ja meikkien levitykseen käytettävien siveltimien tai sienien säännöllisestä pesusta.

Allergia-, iho- ja astmaliitto

Kysymykseen vastasi allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, terveydenhoitaja (YAMK) Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta. Allergia-, iho- ja astmaliitto on valtakunnallinen kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tehtävänä on parantaa allergisten, astmaatikkojen, eri ihotauteja sairastavien, vaikean palovamman kokeneiden ja heidän läheistensä elämänlaatua sekä edistää heidän yhteiskunnallisia oikeuksiaan.

Lue lisää: allergia.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.