Apu

Astmani on yskäinen – Miksi siihen on niin vaikea saada antibioottia? – Kortisoni ei tehoa – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu 12.4.2021

Kysymys:

Minulla on yskäinen astma, johon kortisonikuurit eivät ole tehonneet. Olen pari kertaa saanut lääkärin kirjoittamaan antibiootin, joka on ­poistanut yskän puoleksi vuodeksi. Muutama lääkäri ei ole suostunut antibioottia määräämään. Viimeksi lääkäri ­kirjoitti syyksi poskiontelotulehduksen. Röntgenissä ei ole näkynyt mitään. Miksi yskäiseen astmaan on niin vaikea saada antibioottia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Peruskysymykset kirkuvat vastausta. Onko Sinulla todettu astma lääketieteellisin perustein, jolloin Kela on myöntänyt sen hoitamiseksi erityiskorvauksen lääkitykseen? Mikä on ­astmalääkityksesi?

Jos Sinulla on astma, onko selvitetty sen pahenemisen syyt, kuten nenän tukkoisuus tai vatsahapon takaisinvirtaus ruokaputkeen (refluksi), joka on yllättävän tavallinen syy.

Astma on keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus, johon liittyy niiden palautuva supistuminen. Tulehdusta hoidetaan ja parannetaan kortisonisumutteilla.

Tavalliset astman oireet ovat hengenahdistus, hengityksen vinkuna ja pitkäaikainen yskä. Tulehdus lisää keuhkoputkien ­herkkyyttä monille ärsykkeille. Astman diagnoosin perusta ovat esi­tiedot, keuhkojen kuuntelu, spirometria ja hengityshoitajan valvoma kotona tai työpaikalla tehtävä PEF-seuranta.

Antibiootteja vain bakteeritulehdukseen

Apuna voidaan käyttää rasituskoetta, meta­koliinitestiä ja poikkeustapauksissa uloshengityksen typpioksidipitoisuutta, joka ei korvaa keuhkoputkien toimintahäiriöitä mittaavia tutkimuksia.

Diagnoosikriteerit: 2 viikon PEF-seurannassa 3 kertaa merkitsevä bronkodilataatiovaste (15 % ja 60 l/min) tai vuorokausivaihtelu (20 % ja 60 l/min) tai PEF-taso nousee astman hoidon aikana seurannassa 20 % ja 60 l/min. Spirometriassa FEV1 tai FVC paranee 12 % ja 200 ml tai hoidon aikana FEV1 paranee 15 % ja 200 ml. Rasitusastmassa juoksu­testissä FEV1 tai PEF pienenee vähintään 15 prosenttia.

Yskä on yksi keskeisimmistä astman oireista, ja se voi olla myös pahenemisvaiheiden selvin ilmenemismuoto. Siitä huolimatta sen hoito noudattaa astman yleisiä hoitokäytäntöjä.

Antibiootteja tarvitaan vain bakteeritulehdusten hoidossa selkeiden kriteerien mukaisesti. Ne eivät voi tehota muihin tulehduksiin. Jos ne ovat pari kertaa Sinua auttaneet, kyseessä on ollut tilanne, jossa taustalla on ollut oikea bakteerin aiheuttama tulehdus yleensä poskionteloissa tai vaikkapa mykoplasma tai keuhkoklamydia, johon kuuri on sattunut tehoamaan. Tai sitten oireesi olisi väistynyt antibiootista huolimatta, jolloin Sinulle on muodostunut tunne, että antibiootti auttoi.

Päivitetty 12.4. – Ilmestynyt 4.4.2021

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.