Apu

Onko angiinan hoito antibiooteilla oikeasti tarpeellista, vaikka se lyhentää taudin kestoa 2–3 päivää? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu 11.1.2022

Kysymys:

Miksi angiinan antibioottihoito on niin ehdotonta, vaikka se lyhentää taudin kestoa vain 2–3 päivää? Miksi kuuria pitää jatkaa vielä siinä vaiheessa, kun tautia on takana jo viikko ja sen voi odottaa helpottavan viikon kuluessa? Käypä hoito -sivuston mukaan angiinan jälkitaudit ovat ­harvinaisia varsinkin lapsilla, eikä ­antibioottihoidolla ole niiden ehkäisyssä merkittävää vaikutusta. Kuinka perusteltua hoito oikeasti on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Angiina-nimi on väärinkäsitys, sillä sehän tarkoittaa vain kipua. Angina pectoris on rintakipu. Jostain syystä angiinasta on tullut kansan suussa bakteerin aiheuttaman nielurisatulehduksen synonyymi. Kansakoulun terveysopin kirjassa esitettiin 1960-luvulla kuva, jossa turvonneissa risoissa näkyi vaaleita peitteitä.

Kun potilas saa nielutulehduksen oireita, jotka kuvautuvat tyypillisesti ­piikkilangan nielemisenä, tulehduksen aiheuttajaa ei käy päätteleminen nielurisojen ulkoasusta.

Angiina ja jälkitaudit?

On tärkeää bongata muiden taudinaiheuttajien joukosta ­streptokokki A, koska siihen voi liittyä ­jälkitauteja.

Etenkin alle 3-vuotiailla ­lapsilla ja aikuisilla nielutulehduksia aiheuttavat yleisimmin virukset. Leikki- ja koulu­ikäisillä lapsilla streptokokki A aiheuttaa 25–37 prosenttia nielutulehduksista.

Bakteerin löytymien nielusta ei kuitenkaan aina tarkoita, että se olisi oireiden aiheuttaja: se löytyy nielusta jopa 10 prosentilta oireettomista lapsista.

Kymmenen päivän hoito on perusteltua sen vuoksi, että streptokokki A saataisiin hävitettyä nielusta ja jälkitautien vaara minimoitua.
Tapani Kiminkinen

Peitteet eivät ole merkki bakteerista, sillä niitä esiintyy yleisesti virustaudeissa, kuten adenoviruksen aiheuttamassa infektiossa. Mononukleoosi aiheuttaa usein laajat harmahtavat peitteet.

Kun ”kurkku” tulee kipeäksi, kannattaa ­odottaa päivä pari. Jos toisena päivänä nenä alkaa vuotaa kuin kraana, se kertoo yleensä niin sanotusta vilustumisesta ja virustaudista.

Angiina paranee usein itsestään

Streptokokki A -tulehduksessa voi kurkkukivun lisäksi esiintyä kuumeilua, mutta ei yleensä nuhaa. ­Päivystyksessä hoitaja ottaa nielurisasta pumpulipuikolla näytteen pikatestiä ­varten. Tulos tulee 10–15 minuutissa ja on osoittautunut lähes viljelyn veroiseksi.

Nielupaisetta lääkärin pitää osata epäillä nielua katsomalla, sillä pikatesti voi näyttää negatiivista. Ylipäänsä lääkärin tulee aina katsoa nieluun!

Streptokokki A:n aiheuttama nielu­tulehdus paranee usein itsestään, eikä antibiootti (pääsääntöisesti penisilliini) lyhennä oireiden kestoa kuin päivän pari.

Kymmenen päivän hoito on perusteltua sen vuoksi, että streptokokki A saataisiin hävitettyä nielusta ja jälkitautien vaara minimoitua. Erityisesti estetään reumakuumetta. Tosin tämä vakava ja sydän­läppiä vaurioittava tauti hävisi antibioottien ansiosta jo kymmeniä vuosia sitten.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.