Tuulilasi

Aluvanteiden jumittuminen

Aluvanteiden jumittuminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kesän alussa uusien kesärenkaiden myötä kiinni vedetyt alumiinivanteet ovat jumiutuneet tosi lujasti kiinni. Pyöränpultit kyllä saa auki, mutta vanne on edelleen paikallaan kuin hitsattuna. Mikähän ilmiö tässä on kyseessä ? Liekö irrottamiseen mitään työkalua olemassa, kun ei noita vanteita uskallpa kovin kovasti hakatakaan. Mikä lie oikea työtapa vanteiden irrottamiseen ? Onko jotakin keinoa millä jumiutumisen voisi estää ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jumiutumisen estämiseen esimerkiksi kuparitahnan siveleminen pyörännapoihin ja vanteiden keskiöihin  saattaisi olla toimiva keino. Vanteen keskireiän reunojen hiominen hiomapaperilla tai -kankaalla voisi myös tuoda tilanteeseen apua.

Olen joskus irrottanut napoihin jumiutuneita vanteita siten, että olen kiertänyt muttereita auki pari kierrosta ja sitten ajellut autolla voimakkaasti kurvaillen. Kovin kauas vaihtopaikasta ei sovi lähteä, sillä irronneilla ja löysällä olevilla pyörillä ei passaa ajaa kovin paljon.

Jos tuo ei auta, niin eipä oikein muu taida auttaa kuin iso leka. Lankunpätkä vain väliin ja lekalla tanakoita iskuja vanteen sisäreunaan. Auton oman tunkin varassa tätä hoitoa ei sovi antaa, se voi romahtaa.

Julkaistu: 21.11.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.