Apu

Pelkään ALS-tautia: Oikea käsivarsi tuntuu välillä voimattomalta, ja siinä on myös kipua – Mistä kyse? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 16.10.2021

Kysymys:

Olen 43-vuotias nainen, eikä minulla ole sairauksia. Oikean käden kyynärvarsi on tuntunut voimattomalta noin kuukauden ajan. Ensin oire kesti yhden illan ja oli reilun viikon poissa. Nyt vaivaa on päivälläkin, yleensä kun käsi ei ole liikkeessä. Voimattomuuden tunteeseen liittyy väreilyä. Välillä käsi tuntuu kuitenkin normaalilta. Pystyn toimimaan kädellä, ja siinä on voimaa. Kädessä on myös lihasnykäisyjä ja nyt kipuja. Viittaavatko oireet ALSiin? Olen peloissani. Huomasin Pave Maijasesta kertovasta artikkelista, että ALSiin liittyy myös kipuja.

Näytä vastaus

Vastaus:

ALS (amyotrofinen lateraaliskleroosi) on hirvittävä etenevä tauti vailla parannusta. Se on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Taudissa ei esiinny tuntohermojen oireita – puutumista tai kipuja. Muisti- tai ajatustoiminnat säilyvät normaaleina lähes loppuun saakka. ALSia sairastaa Suomessa noin 350 potilasta. Keskimääräinen sairastumisikä on noin 60 vuotta, ja tauti on hiukan yleisempi miehillä kuin naisilla. Suomessa noin 20 prosentilla potilaista on tautia suvussa. Yksittäisen ALS-potilaan sukulaisen sairastumisriski on prosentin luokkaa (Sari Atula).

Tauti alkaa tavallisesti toispuoleisesti, toisen ylä- tai alaraajan heikkoudella. Lihaksissa esiintyy myös elohiirimäisiä lihasnykäyksiä ja kramppeja. Niitä tavataan yleisesti normaalistikin etenkin ­rasituksen jälkeen.

Koska Sinulla on oireita, niiden syy pitää selvittää. Pelko on pahinta. Koen yhdeksi lääkäreiden tärkeimmistä tehtävistä ­pelkojen torjumisen.

Jotkin taudin muodot alkavat nielun lihaksista, jolloin puheentuotto ja nieleminen heikentyvät ennen raajojen lihasvoimien hiipumista. ALS lyhentää vääjäämättä elinikää ja johtaa lopulta menehtymiseen hengityslihasten laman vuoksi. Toistaiseksi ei ole olemassa taudinkulkua hidastavaa hoitoa, joten on pakko keskittyä moniammatilliseen ­kuntoutukseen.

Ymmärrän huolesi. Pave Maijasen ­traaginen kohtalo kosketti meitä kaikkia. Koska Sinulla on oireita, niiden syy pitää selvittää. Pelko on pahinta. Koen yhdeksi lääkäreiden tärkeimmistä tehtävistä ­pelkojen torjumisen.

Todennäköisyyksien asteikolla oireesi yleisin syy ei ole ALS. Luonnollisesti lääkäri tutkii Sinut ensin aistiensa varaisesti kysellen, kuunnellen ja koputellen. Tarvittaessa edetään ENMG:aan (lihassähkötutkimus), joka kertoo jo paljon (onko käteen johtavissa hermoissa vikaa). Jos aihetta ilmenee, patteristoa täydennetään pään ja kaularangan magneettitutkimuksilla. Älä jää pelkäämään, vaan piipahda lääkärissä. Veikkaan, että oireeseesi ­paljastuu ihan tavanomainen syy, mutta tutkimatta ei käy hutkiminen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.