Tuulilasi

Alfa Romeo Mito 1.4 T-Jet 135 hv Bensiini TCT kulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on keväällä hankittu Alfa Romeo Mito 1.4 T-Jet 135 hv Bensiini TCT. Sen kulutukseksi kaupunkiajossa on ilmoitettu 7,1 litraa, mutta kuitenkin se vie työmatkallani, Helsingin keskustasta seitsemän kilometriä pohjoiseen, 11 litraa. Ajan rauhallisesti muun liikenteen mukana, vältellen kovia kiihdytyksiä. Voiko tuo kulutus olla normaalia? Käytin viime viikolla autoa huollossa tämän suuren kulutuksen takia, mutta eivät löytäneet siitä mitään vikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähdet siis Helsingin keskustasta ja ajat seitsemän kilometriä pohjoiseen? Tuo on niin vahvasti kaupunkiajoa kuin Suomessa voi olla. Autollesi ilmoitettu EU-kaupunkikulutus on 7,1 l/100 km. Eli kulutus näyttäisi olevan aivan linjassaan.

Korjaus : Hups. Luin kysymyksen huolimattomasti. Kyllä tuo 11 litraakin voi palaa, vaikka auto olisi täysin kunnossa. Ensinnäkin kylmäkäynnistys nostaa rajusti kulutusta. Oikeastaan ensimmäiset pari kilometriä pitäisi jättää ajamatta. Varsinkin nyt, kun lämpötila on jo nollan lähellä, kulutus tuppaa nousemaan aika paljon. Energiaa tärväytyy moottorin lämmittämiseen normaalilämpöön. Toiseksi kulutus- ja päästömittauksen ajosykli poikkeaa melkoisesti ajosta Helsingissä, suorituskykyä tulee käytettyä käytännön ajossa aika lailla enemmän. Noihin normilukemiin ei oikein käytännön ajossa tahdo päästä. Auton kulutus pitäisi mitata pitkällä maantiematkalla mittarivirhe huomioiden. Jos se silloinkin nousee monta litraa yli yhdistetyn EU-lukeman, silloin on aihetta lähempään tutkimukseen.

Julkaistu: 18.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.