Reijo Laatikainen
Kysymys:
Alentaako camelinaöljy kolesterolia? Miten sitä kannattaisi käyttää? Olisiko jokin muu öljy parempi kolesterolin kannalta?
Vastaus:
Camelinaöljy eli kitupellavaöljy laskee varsin tehokkaasti kolesterolia. Rypsi- ja rapsiöljy tekevät yhtä hyvää työtä. Aurinkokukka-, soija- ja maissiöljyjäkään ei kannata karttaa täysin. Kaikki edellä mainitut öljyt laskevat kolesterolia tehokkaammin kuin ekstraneitsytoliiviöljy – joka sekin on kolesterolille paljon parempi kuin voi tai siitä tehdyt sekoitelevitteet. Kolesterolin kannalta tärkeintä olisi pitää pääasiallisena ruoanlaittorasvana jokin juokseva kasviöljy. On erittäin todennäköistä, että camelinaöljy, rypsiöljy ja mainitut siemenöljyt ovat yhtä tehokkaita kolesterolin laskijoita – mutta pomminvarmaa tietoa ei ole.
Camelina-, hamppu- sekä rypsi- ja rapsiöljyn etu verrattuna muihin mainittuihin öljyihin on se, että niissä on runsaasti myös omega-3-rasvahappoja. Näillä rasvahapoilla on muita terveyttä edistäviä vaikutuksia, jotka eivät suoranaisesti liity kolesteroliin. Camelinaöljyssä on omega-3-rasvahappoja yli tuplasti enemmän kuin rypsiöljyssä. Kasviöljyistä vain pellavaöljyssä on omega-3-rasvahappoja vielä camelinaöljyäkin enemmän.
Camelinaöljy sopii teoriassa hyvin tavalliseen ruoanlaittoon eli paistamiseen normaaleissa lämpötiloissa (ei uppopaistamiseen), leivontaan sekä lisättäväksi ruokiin ja salaatteihin. Näin öljyn valmistajat ainakin kertovat. Toisaalta Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat sitä mieltä, että camelinaöljyn maku kärsii kuumennuksessa, ja siksi he eivät suosita sitä kuumentamiseen. Sinänsä camelinaöljyn lämmönsietokyky eli savuamispiste on korkea, noin 240 astetta, mikä on hyvä uutinen. Kysymys camelinaöljyn oikeasta käytöstä paistamisessa on siten hieman auki. Varmuudella se sopii lisättäväksi ruokiin kuumennusvaiheen jälkeen ja luonnollisesti salaatteihin.
Saatavana on myös camelinan siementä, jota voisi käyttää esimerkiksi puuroissa, leivonnassa ja jogurtin kera. Siemenet lienee kuitenkin paras murskata, jotta niiden terveyttä edistävät rasvat voivat imeytyä kunnolla.
Tärkeintä on käyttää jotain juoksevaa kasviöljyä päivittäin sekä välttää arkikäytössä voin, kookosöljyn, palmuöljyn ja voi-kasviöljyseosten, kerman sekä rasvaisen juuston kulutusta. Margariinit, maapähkinävoi, hummus ja kaurakerma ovat hyviä valintoja tukemaan kolesterolin alentamista. Ja kun oliiviöljy tuli mainittua: siinä on muita öljyjä enemmän polyfenoleita (vihreitä väriaineita), jotka eivät ole rasvoja – mutta niillä on itsenäinen terveyttä edistävä vaikutus. Öljyjen terveysvaikutukset eivät siis ole pelkkää rasvahappokemiaa tai kolesterolivaikutusta. Pääasia, että suosit juoksevia öljyjä voin, kookosöljyn ja kerman sijaan.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.