Tuulilasi

Alempi keskiluokka on ihan hyvä.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Aika hiljattain on pesiytynyt tuo “Golf-luokka” suomalaisten autotoimittajien repertuaariin. Koska vain alemman keskiluokan autot nimetään tietyn automallin nimen mukaan, ei voi olla kysymättä, että onko kyseessä autonvalmistajan, maahantuojan tai jälleenmyyjän ostama mainos?

Jääkiekkohalleja on jo pitkään nimetty pääsponsoreiden mukaan, Hartwall Areena, Barona Areena yms. Eivät nuo erisnimet tuonne Areena-sanojen eteen ole siksi tulleet, että ne kuvaisivat jotenkin ko.paikkoja.

Jos autotoimittajilla on vilpitön tarkoitus pyrkiä objektiivisuuteen leipäteksteissään, on tuollainen yhden automallin nimen käyttäminen kokonaisen autoluokan nimeämisessä arveluttavaa. Tosin jos meno on edelleenkin oheisen linkin mukaista, niin mitäpä tuota tapaa muuttamaan.

http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_viiden_tahden_toimittajat/6418877

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuten jo tuossa edellä totesin, tärkeintä on kirjoittaa siten, että lukijat ymmärtävät, minkä luokan autoista on kysymys. Keskiluokka tai jokin ihmeellinen segmentti ovat käsitteitä, jotka eivät avaudu yhtä selkeästi kuin Golf-, Auris- tai Focus-luokka. Mielestäni autoista kirjoitettaessa ei ole mitään syytä karttaa merkki- tai mallinimien käyttöä.

Julkaistu: 6.7.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.