Tuulilasi

Akusta vielä kysymys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hyvä Ketonen. Jos miinusjohdon irrottaminen akusta seisonnan ajaksi vähentää purkautumista niin auttaako se pitämään akun täydempänä, jos irroitan yön ajaksi miinusjohdon vai latautuuko akku silloin lainkaan tolpasta jos miinusjohto on irti? Kiitos kun autat mummia näissä kimuranteissa autoasioissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanha sähkötekniikan perussääntö on, että jos johto on irti, virta ei kulje. Jos akun miinuskaapeli on irti, auton mahdolliset pysäköitäessäkin virtaa kuluttavat laitteet eivät saa virtaa, mutta eipä akkukaan lataudu. Ei se silti lataudu, vaikka akkukaapelit olisivat kiinnikin, ellei autossa ole verkkovirtalaturia, joka on kytketty joko lohko- tai sisälämmittimen kanssa kiinteästi näiden virransyöttöön tai sitten erikseen.

Jos akun kaapeli pitää irrottaa yhden yön ajaksi, niin silloin auton sähköjärjestelmässä on jo pahasti vikaa. Joku parin-kolmen viikon seisonta saattaa nykyisissä autoissa jo viedä sähkön niin vähiin, ettei auto käynnisty, vaikka kaikki olisi periaatteessa aivan kunnossakin.

Julkaistu: 13.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.