Tuulilasi

Akun lepojännite normaalisti 2,04 V

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko normaalia, että akun lepojännite pyörii lukemissa 12,35 – 12,4 V? Mittaus tehty tarkalla mittarilla vähintään 6 tuntia ajon jälkeen. Auto on Avensis -01, jolla ajetaan päivittäin 2 * 4,5 km.

Autossa ei ole webastoa eikä takalasin lämmitin ole päällä. Akku 2 kk vanha, latausjännite yli 14 V ja purkuvirta 30-40 mA. Purkuvirrasta 25 mA menee ABS:n ohjauksen sisältävän sulakkeen kautta. Vertailun vuoksi vanha VW piti vastaavalla ajolla akkunsa käytössä täynnä (12,57 V). Missä vika vai onko missään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielestäni tuo on aika lailla normaalia. Teoriassa tavallisen lyijyakun kennojännite on viisaiden laskelmien mukaan 2,04 V, joten tuo mittaamasi on tätä korkeampi. Napajännite laskee pikkuhiljaa, kun ajosta eli latauksesta on kulunut enemmän aikaa.

Voisit myös kerran kokeilla tuota mittaamista vähän pitemmän ajolenkin jälkeen. Jos autolla on ajettu yhtäjaksoisesti muutama kymmenen kilometriä, akun pitäisi olla jo aivan täysi. Ja jos kiinnostaa, kokeile mitä vaikuttaisi tuon ABS-sulakkeen irrottaminen. Pienemmän purkuvirran luulisi vaikuttavan akun napajännitteeseen.

Julkaistu: 20.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.