Tuulilasi

akku ja laturi

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autossani on 55 Ah akku ja parina viime talvena lataustehot tuntuivat olevan välillä kortilla. Olen ajatellut vaihtaa suurempaan akkuun, esim 85 Ah, ihan kaiken varalta. Onko tästä hyötyä? Jos ei ole niin onko siitä haittaa? Pitäisikö samalla vaihtaa myös laturi järeämpään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Latausteho on talvella kortilla, mutta se johtuu siitä, että akku ei pakkasella ota kovin hanakasti virtaa vastaan. Nykyaikaisten (=70-luvun jälkeen valmistettujen) autojen latausteho on kyllä riittävä, mutta jos autolla ajetaan lyhyitä pätkiä, akku ei varsinkaan pakkasella ehdi latautumaan niiden aikana.

En siis usko, että ongelmaasti löytyy ratkaisu akun vaihdolla. Toki jos joudut hankkimaan uuden akun, kannattaa hankkia niin suuri akku kuin telineeseen sopii. Sähköongelman ratkaisu ovat joko pitemmät ajomatkat tai akun lataaminen silloin tällöinerillisellä laturilla. Ainakin Defa myy myös kiinteästi asennettavia latureita, jotka lataavat akkua aina auton lohko- ja sisälämmittimen ollessa käytössä.

Julkaistu: 1.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.