Tuulilasi

Akku ei ota latausta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voiko jotenkin herättää akun?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oikeastaan ainoa keino on käyttää nykyaikaista elektronista laturia, jollaisia ovat esimerkiksi C-Tek-laturit, on niitä toki muitakin. Kun sellainen kytketään akkuun käyttöohjeen mukaisesti ja annetaan olla pari vuorokautta kiinnni, niin akku saattaa lähteä toimimaan. Jos ei lähde, niin ainoa keino on käydä ostamassa uusi akku.

Tuollainen akku on yleensä ollut tyhjänä jo jonkin aikaa, ja vaarana on, että levyjen pintaan muodostunut lyijysulfaatti on kiteytynyt. Kiteytynyt sulfaatti ei enää ladattaessa hajoakaan vapaaksi lyijyksi ja sulfaatti-ioneiksi. Ennen vanhaan eli sota-aikana ja vähän sen jälkeen pikikantisia akkuja avattiin, ja sulfatoituneita levyjä harjattiin puhtaiksi. Nykyisiä muovikantisia akkuja ei enää voida avata tai ainakaan sulkea pitävästi uudelleen. Niinpä tuo laturilla herätteleminen on ainoa käytettävissä oleva keino. Onneksi akkuja saa nykyisin vapaasti ostaa, eikä hintakaan enää ole järkyttävän kallis.

Julkaistu: 15.7.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.