Tuulilasi

Ajovalojen häikäisy.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko yksikään auton valmistaja keksinyt valmistaa automaattisesti tummentuvia sivupeilejä? Sivuikkunoihin ja peileihinhän ei saa laittaa tummennuskalvojakaan. On meinaan melkoisen kinkkistä ajaa pimeällä vesisateessa kun takaa tulevien valot heijastuu sivupeileistä päin näköä.

Miksei lakia muuteta siten, että valaistuissa taajamissa ei käytettäisi ajovaloja vaan ajeltaisiin parkit päällä. Tällöin näkyvyys olisi paljon parempi, kun ajovalot eivät häikäisisi vataantulijoita eikä edellä ajaviakaan. Autoilijat näkisivät ne jalankulkijatkin paljon paremmin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä ole missääm autossa tavannut tuollaista ratkaisua. Itse teen joskus niin, että käännän sivupeilit osoittamaan muualle, jos perässä tulee joku, joka on ilmeisesti suorittanut asevelvollisuutensa IT-joukkojen valonheitinmiehenä.

Vuosikymmeniä sitten etelän maissa, mm. Ranskassa oli tapana ajella parkeilla kaupungissa ja toki myös maaseuudulla. Totesin jo tuolloin, että parkkien käytössä oli juuri tuo hyvä puoli, että kuljettaja näki paremmin jalankulkijat ja osasi ennakoida heidän aikomuksiaan. Ilmeisesti kuitenkin on pidetty tärkeämpänä, että jalankulkijat näkevät autot kunnolla, koska ajovalojen käyttö on koko Euroopassa säädetty kaupungeissakin pakolliseksi. Tästä ei ole paluuta parkkivalojen käyttöön.

Julkaistu: 22.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.