Tuulilasi

ajotapa kysymyksiä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asun mäkisessä kaupungissa ja lähden liikennevaloista säännöllisesti alamäkeen suoraan kakkosvaihteella. Onko tästä vaihdelaatikon mekaniikalle mitään haittaa, jos ei käytä ykköstä alamäkilähdöissä ollenkaan? Joidenkin mielestähän laatikon vaihteet pitää käydä järjestyksessä läpi eikä vaihteita kannata ohittaa.

Toinen perusjuttu. Kun ajan valoihin tasaisella, vaihdan vapaalle ja rullaan paikalleni. Jarrutan samalla vapaalla rullatessani. Onko jarruille sama onko vaihde päällä vai ei jarruja käyttäessä? Autossani, Kia Ceed, ei ole käytännössä juuri ollenkaan moottorijarrutusta. Auto rullaa kuin mäkiauto. Tästä on tullut tuo ajotapa. Säästän mielestäni näin myös bensaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Voihan sitä lähteä vaikka kolmosella niin kauan kuin kytkin kestää. En kutienkaan ymmärrä, mitä ihmeen hyötyä tuollaisesta oikein on. Tosiaan, kytkin kuluu, jos liikkeelle lähdetään turhan suurella vaihteella. Vaihtaminen ei Ceedissä vaadi kovin paljon voimaa, joten kakkosella lähteminen ei ole käsivoimien säästämisen vuoksikaan tarpeen. Suurempien vaihteiden väliin jättäminen ei ole yhtä haitallista, mutta liikkeelle kannattaa lähteä ykkösellä. Eihän sillä tarvitse vedättää pitkään, kakkoselle voi siirtyä mitei heti kun auto on saatu liikkeelle. Silloin ei enää kytkin joudu koville.

Valoihin rullaaminen on sinänsä fiksua, varsinkin jos se rullaaminen aloitetaan ajoissa, ettei vaihtia tarvitse kovin paljon hidastaa jarruilla. Jos ajetaan nykytyyliin isolla vaihteella ja pienillä kierroksilla, moottorijarrutus on lähinnä teoreettista. Hidastaminen pienemmillä vaihteilla on sikäli fiksua, koska useimmissa moottoreissa polttonesteen syöttö katkeaa moottrijarrutuksessa kierrosten ollessa riittävän korkealla, esimerkiksi yli 1500. Moottorijarrutus säästää myös jarruja.

Muute, aina välillä jarruja pitäisi rasittaa hieman rajumminkin. Jos jarruja ei käytetä, levyt tuppaavat ruostumaan, ja pahimmillaan tämä johtaa niiden ennenaikaiseen uusimiseen.

Julkaistu: 6.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.