Tuulilasi

Ajokorttiuudistus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lukiessani tammikuussa voimaantulevia ajokorttiluokkia, huomioni kiinnittyi C1E korttiin, lähinnä kohtaan jossa ko. kortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää jossa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo jonka kokonaismassa ylittää 3500 kg edellyttäen , että yhdistelmän kokonaismassa on enintään 12000 kg.

Tarkoittaako tämä todella sitä, että kokonaismassaltaan alle 3500 kiloisella henkilöautolla saa vetää 8500 kg hinattavaa ajoneuvoa ? Tällainen yhdistelmä ei voi olla mitenkään ajokelpoinen, joten kysymys kuuluu: mitä ihmettä tällä tarkoitetaan?  

Muutenkin ko. selonteossa hämää se että ennen niin kuvaava perävaunu on muuttunut hinattavaksi ajoneuvoksi, tarkoituksena lienee sekoittaa tällaisen yksinkertaisen lukijan ajatuksia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Koko ajokorttiuudistus on niin sekava ja typerä, että tuollaista voidaan keksiä vain EU-virkamiestyönä, ja siitähän siinä onkin kysymys. Koko ajokorttitouhu on jo saavuttanut sellaisen typeryyden tason, että sen luulisi olevan ylittämätön. Esimerkiksi tuleva kolmivaiheisuus on täysin tarpeetonta ja hyödytöntä. Ajotuntimäärän lisäämisellä kortin hinta on saatu nousemaan niin korkeaksi, että se on monelle perheelle kova taloudellinen koetus.

Mutta siihen C1E-korttiin. Yhdistelmän eli vetoauton ja perävaunun laillisuuden määrää se, mitä vetoauton rekisteröntitodistuksessa sanotaan. Siinä kerrotaan, millaisen perävaunun autoon saa kytkeä. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, tuo mainittu kohta on olemassa siltä varalta, että jos johonkin B-luokan autoon olisi laillista kytkeä perävaunu, jonka kokonaismassa on yli 3500 kg, sen kuljettamiseen tarvitaan tuo C1E-kortti. BE-kortilla saa ajaa B-luokan autoa, johon on kytketty perävaunu, jonka kokonaismassa on enintään 3500 kg.

Tuollainen yhdistelmä on paitsi lähinnä teoreettinen myös vaarallinen, kuten kysyjä totesi. Onneksi sellaisia ei taida olla olemassakaan. Kuorma-autopuolella tämä on kuitenkin arkipäivää, siellähän normaalissa täysperävaunuyhdistelmässä vetoauton kokonaismassa on useimmiten pienempi kuin perävaunun.

Koko C1-luokka on aika uusi tuttavuus, eli se kattaa ensisijaisesti kevyet kuorma-autot, joiden kokonaismassa on enintään 7 500 kg. Peravaunukortti eli tuo C1E-kortti tuo yhdistelmään lisäkokoa, eli yhdistelmän kokonaismassa saa olla enintään 12 000 kg. Oikeiden kuorma-autojen ajamiseen tarvitaan C-kortti, ja sellaiseen kytkettävä yli 750 kg kokonaismassainen perävaunu vaatii yhdistelmän kuljettajalta jo CE-kortin.

Julkaistu: 20.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.