Tuulilasi

Ajamista vai ei?

Kysymys:

Trafi lisäveroon liittyen – mitä ajoneuvolla ajaminen oikeastaan on?

Jos liikennekäytöstä poistettua autoa työnnetään yleiselle liikenteelle tarkoitetun tien yli (leveysuunnassa) sen toiselle puolelle siten, että autoa työnnetään ja sitä ohjataan ulkopuolelta (kuljettajan ovi auki) eikä moottori ole käynnissä. Tai muuten samalla tavalla, mutta kuljettaja istuu penkillään tehden ohjausliikkeitä.

Kuljettaja istahtaa autoon, vapauttaa käsijarrun ja kytkee vaihteen päälle – auto nytkähtää viitisen senttiä eteen- tai taaksepäin. Moottori oli käynnissä tai ei ollut. Ajoneuvoa säilytetään A) pienen osakeyhtiömuotoisen taloyhtiön pysäköintipaikalla, joka saattaisi olla tien ulkopuolista aluetta. Tai B) vilkkaasti liikennöidyn tien kadunvarsiparkissa.

Moottoripyöräilijä istahtaa p-paikalla talviseisonnassa olevan prätkänsä selkään ja pyörä liikahtaa kymmenisen senttimetriä. Tai hän päättää lähteä siirtämään sitä taluttamalla kolhaisten samalla viereistä autoa. Entä jos hän hyppää satulaan ja lähtee liuttamaan motskariaan alamäkeen (moottori sammutettuna).

Kysymys kuuluu, tapahtuiko edellä mainituissa esimerkeissä ajamista vai ei. Vastaus on yhtä oleellinen rattijuoppoutta arvioitaessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Rattijuoppouden osalta tilanne on selvä. Jos ajoneuvoa kuljetetaan missä tahansa alkoholin tai huumaavan aineen vaikutuksen alaisena, tuomio tulee, vaikka ajettaisiin omistajan olohuoneessa.

Tien yli työntäminen on käsittääkseni samalla lailla ajoneuvon käyttämistä kuin ajaminen konevoimalla. Ajoneuvoverolaki puhuu liikenteessä käyttämisestä. Siirtäminen pihalla eli yksityisalueella saattaisi olla tilanne, jossa ei ole kysymys tästä.

Moottoripyörää ei voi poistaa liikennekäytöstä, joten sen kanssa ei tule ongelmia. Kolhut maksetaan aiheuttajan eli kysytyssä tapauksessa moottoripyörän liikennevakuutuksesta.

Kaikkiaan tilanne on kuitenkin erittäin selkeä. Jos auto on poistettu liikennekäytöstä, sitä ei kannata käyttää liikenteessä. Jos tätä ei usko, niin on turha valittaa lisäverosta. Joillakin on tavallista kalliimmat huvit.

Julkaistu: 27.12.2013