Terveys ja hyvinvointi
Aivoverenvuoto viisi vuotta sitten ei aiheuttanut mitään oireita, mutta nykyisin käveleminen takkuaa – Mikä avuksi?
Julkaistu 17.5.2023
Apu

Kysymys:

Onkohan mitään keinoa tai lääkettä, joka parantaisi kävelyäni? Reiteni tahtovat jäykistyä kävellessä. Syynä on käsittääkseni amyloidi angiopatia, joka todettiin viisi vuotta sitten tapahtuneen aivoverenvuodon syyksi. Vuodosta ei koitunut mitään haittoja. Puhekyky säilyi, eikä ollut halvausta tai muitakaan oireita. Parina viime vuotena käveleminen on alkanut hankaloitua. Yritän kuitenkin kävellä joka päivä edes vähän.

Vastaus:

Aivojen amyloidissa angiopatiassa (AAA) aivojen verisuonten seinämiin kertyy amyloidia. Se altistaa aivoverenvuodolle, kuten Sinulle kävi. AAA on useimmiten oireeton, mutta vaikeammissa muodoissa voi esiintyä vuotoja, kognition heikkenemistä ja neurologisia oireita.

On mahdotonta sanoa varmasti, onko AAA:lla yhteyttä kävelyongelmaasi. Viisi vuotta sitten tapahtunut vuoto ei yksistään voi olla siihen syynä, koska siitä ei koitunut alkuvuosina mitään oireita. Joka tapauksessa ei ole olemassa mitään lääkettä, jolla tilannetta voisi parantaa.

Koska tilanteesi on huonontunut, on syytä suorittaa uudet neurologiset selvitykset. Neurologi tutkii Sinut perusteellisesti. Neurologit ovat yleensäkin perusteellisia lääkäreitä. Havainnoin leikillisesti nuoruudessani sairaalamaailmassa, että jos halusi potilaasta kunnolliset esitiedot, hänestä kannatti pyytää neuro­login konsultaatio. Luonnollisesti tärkeintä on pyrkiä liikkumaan aktiivisesti. Suositan tutustumista mainioon suomalaiseen Asahi-terveysliikuntaan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.