Terveys ja hyvinvointi
Mieheni sai aivoinfarktin ja jalka halvaantui – Hän suhtautuu nihkeästi endarterektomiaan – Onko se tarpeellinen? – Apu-klinikka
Julkaistu 10.11.2020
Apu

Kysymys:

Mieheni sai keväällä aivovaltimotukosten aiheuttaman aivoinfarktin. Häneltä halvaantui oikea jalka. Onneksi raaja palautui lähes normaaliksi. Hänelle tehtiin vasemman carotiksen endarterektomia.  Lääkityksenä on klopidogreeli-losartaani-rosuvastatiini. Mieheni suhtautuu nihkeästi oikean carotiksen vastaavaan operaatioon. Eikö se olisi kuitenkin tarpeellinen, koska merkittävä ahtauma on todettu? Tupakointiakaan jääräpäinen mieheni ei suostu lopettamaan tai edes vähentämään.  

                          

Vastaus:

Mitäpä sinä voit – nalkuttaminen ei jäärälle pyllistä. Miehesi lääkitys on erinomainen, ja sitä tulee nauttia säännöllisesti. Toisen puolen kaulavaltimo on rassattu puhtaaksi, ja ilmeisimmin toisessakin lääkärit arpovat riskin ja hyödyn alttarilla. Kysymyksesi rivien välistä tulkitsen vaakakupin kallistuneen operaation kannalle, mutta jurrikkasi haraa vastaan.

Jos lähdemme oleellisimmista muuttujista, kuten aina olisi järkevää, ylivoimaisesti eniten miehesi ennusteeseen vaikuttaa tupakointi. On vaikea keksiä sanoja, miten merkittävästä asiasta onkaan kyse. Pääasia on se, että miehesi ymmärtää tämän. Jos hän senkin jälkeen haluaa jatkaa savun tupruttelua korsteenista, oikeustoimikelpoiselle kansalaiselle se on demokratiassa sallittava. 

Kyse ei ole syyllistämisestä, vaan siitä, että tieteellisesti todennetut faktat tulee avoimesti kertoa, jolloin ihmisen on mahdollista tehdä päätös. Yhtään huonompaa ihmistä tupakointi ei miehestäsi tee. Toki toivoisin hänen ymmärtävän, että rakastat häntä niin paljon, ettet haluaisi menettää häntä. Siitä tässä on syvimmiltään kyse.

Kuten sanottua, leikkauspäätöksessä puntaroidaan riskit ja hyödyt. Aivan varmasti miestäsi hoitavat lääkärit ovat esittäneet näkemyksensä. Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin potilas itse. Jos leikkausta esitetään, toisen puolen onnistuminen kannustaa uuteen operaatioon. Tupakoinnin lopettaminen kääntäisi viisaria merkittävästi toimenpiteen suuntaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.