Apu

Minua alkaa aivastuttaa aina aamiaisen syömisen jälkeen – Mistä tämä voi johtua? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 14.1.2022

Kysymys:

Aivastus syömisen jälkeen: Olen yli 70-vuotias nainen. Aina aamuisin syön aamupalan, johon kuuluu joko ruisleipää tai jotain täysjyvä­leipää, Alentaja-margariinia, tomaattia, kurkkua ja jääsalaattia sekä vaihdellen eri leikkeleitä, juustoja ja kalaa. Ainoa yhdistävä tekijä on musta kahvi ilman sokeria ja maitoa. Sitä juon noin neljä desilitraa, ja se on yleensä päivän ainoa kahvi. Joskus iltapäivällä saattaa mennä vielä noin kaksi desilitraa. Välittömästi aamiaisen nauttimisen jälkeen alkaa aivastelu, 5–10 pyrskäystä, ja ­sitten se loppuu. Tätä on jatkunut ­muutaman vuoden. Mistä tämä voi ­johtua? Kotona aivastelu ei haittaa, mutta kuvittelepa, minkä reaktion tuo aiheuttaisi hotellin aamiaissalissa näin korona-aikana!

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärrän kyllä tuskasi, sillä aivastavia ei katsota nykyään hyvällä. Tähän kysymykseen en muuten ole aiemmin juuri törmännyt. Veikkaan, että aamiaisen laadulla ei ole oleellista vaikutusta asiaan.

Kirjallisuushakuni perusteella näyttää siltä, että syöminen yleensä aiheuttaa ­joillakin ihmisillä aivastuksia. Englanniksi ilmiö tunnetaan nimellä Gustatory ­Rhinitis. Ikääntyessä ruokaan liittyvä aivastelu näyttäisi lisääntyvän. Tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta vatsalaukun venytys sekä kuuma ruoka ja juoma (kahvi) voivat mausteisen ruoan ohella aiheuttaa nenän limakalvon ärsytystä ja aivastuksia enemmän kuin kylmä juoma. Pitäisiköhän sinun kokeilla kylmää aamiaista? Joillakin alkoholi­juomat aiheuttavat aivastelua. Tällöin syynä voivat olla viinien sisältämät ­sulfiitit.

Voit tietysti tehdä niin, että syöt vaikka jogurtin ja banaanin sekä juot vain ­kylmää juomaa – eli nautit täysin erilaisen aamiaisen kuin tavallisesti. Jos tämäkin aamiainen aiheuttaa samanlaista aivastelua, arvelen sen johtuvan jostakin aivan muusta kuin ruoan laadusta. Jos aivastelua ei kuitenkaan tule, voit ehkä pelastaa hotelli­aamiaisesi syömällä vain kylmiä ruokia.

Voit myös olla koko aamupäivän ­syömättä lounaaseen saakka eli niin ­sanotusti pätkäpaastolla, joka on kovasti muotiakin. Juot vain vettä ja korkeintaan teetä aamupäivällä. Jos aivastuksia ei tule lainkaan, niin jollakin mekanismilla ne liittyvät ruokaan. Jos aivastuksia tulee, kyse ei ole ruoasta vaan heräämiseen ­liittyvästä hengitysteiden pienestä ärsytyksestä tai jopa aivan normaalista reaktiosta, joka sitten ilmenee aivastuksena.

Asiaa kannattaa ehkä kysyä myös korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäriltä. Voisiko kyseessä olla jokin lievä allergia- tai astma­oire, jota voisi lääkitä? Myös apteekista voi kysyä, voisiko vaiva ehkä helpottua etukäteen otettavalla nenäsumutteella. En siis usko, että kyse olisi mistään ruoka-allergiasta, joskaan sitäkään ­mahdollisuutta ei voi sataprosenttisesti sulkea pois.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.