Terveys ja hyvinvointi
Jääkö sydäninfarktista aina vaurioita? Seuraako siitä myös vajaatoiminta? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 7.2.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Olen sairastanut sydäninfarktin. Sydän meni kammiovärinään, ja minua piti elvyttää 20 minuutin ajan. Sairaalassa tehtiin pallolaajennus, mutta minulle tuli myös sydämen vajaatoiminta. Johtaako infarkti aina sydänpysähdykseen ja onko siitä aina seurauksena vajaatoiminta? Jääkö sydämeen arpi? Tekeekö pallolaajennuksen kardiologi vai kirurgi?

Vastaus:

Sydäninfarktin aiheuttaa tukos jossain kohtaa sydämen valtimoita eli sepelvaltimoita. Yleensä taustalla on ateroskleroosi, joka ahtauttaa suonen sisäosaa. Kun tällaiseen ahtautuneeseen kohtaan syntyy verihyytymä, verenkierto alueella pysähtyy. Tilanne ei johda aina kammiovärinään ja tajuttomuuteen, vaan yleensä potilas selviytyy sairaalaan ilman varsinaisia elvytystoimia.

Jos tukkeutunutta suonta ei avata nopeasti, sydänlihassoluja alkaa kuolla ja osa sydänlihaksesta korvautuu arpikudoksella. Riippuu täysin tukoksen sijainnista, minkä kokoinen arpi syntyy. Arven koko puolestaan määrittää, kehittyykö sydämen vajaatoiminta. Jos suoni avataan nopeasti oireiden alkuvaiheessa, arpea ei välttämättä synny lainkaan.

Sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen ja pallolaajennuksen tekee aina kardiologi. Jos kuvauksessa todetaan, ettei potilasta voida auttaa pallolaajennuksella, kardiologi siirtää potilaan sydänkirurgille ohitusleikkausta varten.

Sydänliitto

Kysymykseen vastasi ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Sydänliitosta. Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Liitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maan laajuisesti. Sydänliitto tarjoaa tietoa, kuntoutusta ja vertais­tukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.