Apu Terveys

Alle 70-vuotiaalla äidilläni todettiin levinnyt syöpä – Hänellä ei ole enää paljon elinaikaa – Miten selviän? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 4.12.2022

Kysymys:

Sain tänään tietää, että alle 70-vuotiaalla äidilläni on laajalle levinnyt syöpä. Meillä on äidin kanssa hyvin läheinen suhde, eikä hänellä varmaankaan ole enää paljon elinaikaa. Onko jotain vinkkejä, miten selviän tästä vaikeasta ajasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ikävää kuulla äitisi sairastumisesta. Vakava sairastuminen on aina kriisi, joka koskettaa sairastunutta ja koko perhettä. Syöpään sairastumiseen liittyy paljon kysymyksiä, huolta ja epävarmuutta. Onkin tärkeää, että pohdit, mistä voisit kysyä neuvoja ja pyytää tukea mieltäsi askarruttavissa asioissa.

Tällaisissa tilanteissa ei tarvitse jaksaa yksin. Vaikeimmista asioista olisi tärkeää keskustella täysin ulkopuolisen ammattilaisen kanssa. Kun asioita jäsentelee ammattilaisen kanssa, voi saada uusia näkökulmia vaikeaan tilanteeseen.

Pelko ja ahdistus ovat tässä tilanteessa luonnollisia tunteita. On vaikea nähdä läheisen ja rakkaan ihmisen sairastavan. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa kohdata sairauden aiheuttama kriisi. Usein kestää jonkin aikaa, ennen kuin ihminen on valmis hyväksymään tiedon vakavasta sairaudesta ja sen, ettei tilannetta voi muuttaa. Hyväksymisen jälkeenkin ihmiset suhtautuvat kriisiin eri tavoin. Jotkut purkavat pelkoaan ja ahdistustaan esimerkiksi liikunnan ja musiikin avulla, kun toisia helpottaa kokemusten kirjoittaminen muistiin. Useimpia auttaa mahdollisuus keskustella sekä turvallisten, tukea-antavien läheisten että ammattilaisten kanssa.

Voit olla yhteydessä valtakunnalliseen Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun, jossa voit keskustella hoitajan kanssa puhelimitse tai chatissä (p. 0800 19414, kaikkisyövästä.fi). Voit olla myös yhteydessä alueesi jäsenyhdistykseen, jos haluat keskustella hoitajan kanssa kasvokkain tai kaipaat vertaistukea tai ryhmätapaamisia.

Syöpäjärjestöt

Kysymyksiin vastasivat Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat Jonna Salminen ja Tiina Skottman. Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä­. Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Neuvontapalvelun syöpäsairaanhoitajat antavat tietoa ja tukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Neuvonta on maksutonta. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse 0800 19414, chatissä tai sähköpostitse.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Lähetä kysymyksesi Apu-klinikan sivulla
  • Voit myös lähettää kysymyksesi myös sähköpostilla: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.