Tuulilasi

80 kilometrin merkin käyttö kevyessä kuorma-autossa

80 kilometrin merkin käyttö kevyessä kuorma-autossa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko pakollista käyttää “80-lätkää” kevyessä kuorma-autossa, tässä tapauksessa Ford Excursion (ei rajoitinta, rekisteröity ennen rajoitinpakkoa). Tällähetkellä autossa ei ko. lätkää ole, eikä katsastumies ole sitä vaatinut, mutta auton osoite on nyt muuttunut kokonaan eri lääniin ja tarina väittää, että ko. paikkakunnan katsastusmies sen “tyylivirheen” sinne tulee vaatimaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ole pakollista, itse asiassa ei edes sallittua. Kuorma-autossa ei käytetä 80 km/h perälätkää. Sellaista on käytettävä omamassaltaan yli 1800 kg pakettiautossa, jossa ei ole lukkiutumattomia jarruja ja kuljettajan turvatyynyä. Lisäksi sellaista on käytettävä kaikissa pakettiautoissa, jotka on otettu käyttöön ennen vuotta 1981.

Eli jos laitat sen lätkän autoosi, niin katsastusmies tulee vaatimaan – tai ainakin hänen pitäisi vaatia – poistamaan tuon lätkän.

Julkaistu: 7.5.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.