Yö kiven sisällä eli linnalomat Euroopassa
Matkailu
Yö kiven sisällä eli linnalomat Euroopassa
Vietä lomasi kuin muinainen kuninkaallinen – tai hänen palvelijansa. Vanhat linnahotellit ovat eurooppalainen erikoisuus.
Julkaistu 19.2.2016
Image

Myöhäiskeskiajalla ja valistuksen aikaan parhaat bileet löytyivät epäilemättä linnoista. Paksujen seinien suojissa elettiin ihanan paheellista elämää. Katariina Suuren, Marie Antoinetten, Henrik VIII:n ja muiden suurihmisten elämäkertoja lukiessa yksi asia käy selväksi: kun kuninkaalliset ja yläluokka järjestivät hulppeita juhliaan, irstailulla ei ollut rajoja. Valtapelejä, mässäilyä, orgioita!

Juhlimisen ohella linnoissa toki elettiin myös arkea ja pelattiin poliittisia pelejä. Ensimmäiset linnat nousivat Eurooppaan 1000-luvulla suojaamaan asukkaita vihollisten hyökkäyksiltä. Hieman myöhemmin linnoja alettiin tehdä pröystäilytarkoituksessa, kun kuninkaat, kreivit, ritarit ja muut silmäätekevät pystyttivät mahtipontisia rakennuksia valtansa merkiksi. Linnoja nousi 1800-luvulle asti ympäri Eurooppaa jopa kymmeniä tuhansia. Kukaan ei tiedä tarkkaa määrää.

Linnojen mystiseen ja historialliseen tunnelmaan voi heittäytyä nykyturistikin. Osa tähän päivään asti säilyneistä vanhoista linnoista toimii luksusasuntoina ja hienoina hotelleina.

Linnoja löytyy eniten Iso-Britanniasta mutta myös Keski- ja Etelä-Euroopasta. Linnat sijaitsevat useimmiten maaseudulla kaukana kaupungeista, rautatieasemista ja lentokentistä. Siksi linnalomille kannattaa varata oma vuokra-auto tai sopia kuljetuksista linnan omistajien kanssa etukäteen.

Varakas voi vuokrata itselleen tai juhlaseurueelleen kokonaisen linnan. Niitä saa joko palvelusväellä tai ilman. Luksusta edustaa Orkneysaariin kuuluvalla Shapinsayn saarella sijaitseva upea, 1800-luvulla valmistunut Balfourin linna. Kompleksissa on 52 huonetta, 365 ikkunaruutua ja oma kappeli, jossa voi järjestää vaikkapa hääseremonian. Linnaa vuokrataan pienille, alle 20 hengen seurueille. Hienostelu on viety viimeiseenkin yksityiskohtaan. Esimerkiksi kaikkien makuuhuoneiden seinät on vuorattu silkillä. Puitteet ovat hulppeat mutta niin on kyllä hintakin: neljän ja puolen tuhannen punnan vuorokausimaksuun sisältyvät linnan käyttö, kuljetukset ja kaikki ateriat.

Edullisimmillaan eurooppalaisen linnan saa vuokralle jopa noin kuudensadan euron vuorokausihintaan.

Linnaromantiikkaa kokeillakseen ei ole kuitenkaan pakko vuokrata itselleen kokonaista rakennusta, huone riittää.

Historiaa huokuvia linnahotelleja löytyy eri puolilta Eurooppaa. Esimerkiksi Barcelonan-matkalla kaupunkilomaan on helppo yhdistää romanttinen linnareissu. Noin sadan kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsee upea, yli 700 vuotta vanha Castell d’Empordàn linna (hotelcastellemporda.com). Aikanaan se hurmasi katalonialaistaiteilija Salvador Dalin siinä määrin, että hän olisi halunnut ostaa koko linnan lahjaksi palvomal-leen Gala-vaimolle. Onneksi linna ei kuitenkaan ollut myynnissä, sillä Dalin entiseen residenssiin olisi tuskin rakennettu hotellia. Nykyään linna toimii hienona hotellina, josta saa tornihuoneen luksushotelliksi sopuhintaan (2 hh alkaen 190 e). Se on suosittu lomakohde etenkin vastanaineiden keskuudessa.

Ranskassa linnahotelleja on etenkin Loiressa. Italian parhaimmat linnakohteet löytyvät Toscanan kuvauksellisista kukkulakylistä.

Linnat ovat täydellisiä paikkoja kahdenkeskiseen lomanviettoon. Ne ovat intiimejä, romanttisia ja salaperäisiä. Toki ajatus on, että emme ole sittenkään kaksin.

Ajan patinoimiin linnoihin liittyy paljon legendoja. Prinsessasatujen ja vampyyritarinoiden lisäksi suosittuja ovat kummitusjutut. On vaikea löytää linnaa, jossa ei kerrottaisi kummittelevan.

Yksi tunnetuimpia kummituslinnoja on Tanskan Dragsholm vajaan sadan kilometrin päässä Kööpenhaminasta. Hotellina toimivan linnan mailla liikkuu kuulemma yli sata aavetta, joista hotellivieraat ovat väittäneet nähneensä ainakin ”Valkoisen neidon”, joka on saanut nimensä aaveen kantamasta valkoisesta mekosta. Tarinan mukaan vuosisatoja sitten elänyt aatelistyttö rakastui palavasti linnan pihalla tapaamaansa työmieheen. Tyttären isä suivaantui sopimattomasta rakkaussuhteesta ja sulki lapsensa linnaan loppuelämäksi. Kukaan ei nähnyt häntä –  ei ennen 1900-luvun alkua, jolloin linnassa tehtiin kattavaa remonttia. Yhden kunnostusta vaatineen seinän sisältä löytyi luuranko ja valkoisen mekon jäänteet.

Useimmat ”kummituslinnat” löytyvät tietenkin Britanniasta, jossa joka kolmas uskoo aaveisiin (useampi kuin Jumalaan).  Kummituslinnavalikoimaa riittää nettisivustoilla hauntedrooms.co.uk sekä ghost-story.co.uk.

Jos tämän sorttinen yöllinen toiminta ei innosta, linnahotellimarkkinoilta löytyy paljon myös aivan tavallisia, jopa tylsiä linnoja.

Useat linnat ovat yksityisessä omistuksessa, ja niiden ylläpitokustannuksia yritetään kattaa vuokraamalla huoneita matkailijoille. Esimeriksi Skotlannin itärannikolla olevan Ayton Castlen porttitalo on vuokralla matkailijoille (2 hh 115 e). Walesilainen pariskunta tarjoaa Yorkshiren maakunnassa kotilinnastaan edullista huonetta matkailijoiden käyttöön (2 hh 58 e). Airbnb:stä näitä löytyy lisää.

Simppeleistä linnamajoitu sista puuttuu kaikki linnatilpehööri. Silkkilakanoiden, vanhojen haarniskojen ja raskaiden samettiverhojen sijaan vuokrahuone on varustettu Ikean kalusteilla ja kaasuliedellä. 

Mutta oikea linna se on silti. Ja mistä sitä koskaan tietää, vaikka naapurirakennuksessa asuisi oikea ritari tai aatelisneito – nykyäänhän se ei näy päällepäin. ■

Kommentoi »