Ylös siitä!
Puheenaiheet
Ylös siitä!
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Meidän on päästävä eroon istuvasta elämäntavasta, sillä muuten meidät perii hukka ja kuolemme ennen aikojamme."
Julkaistu 20.8.2013
Apu

Liika istuminen on vaarallista. Ihmiskeho kestää 6–8 istuttua tuntia päivässä. Jos istuu enemmän, niska, hartiat ja selkä tulevat kipeiksi. Aineenvaihdunta häiriintyy, ja paino nousee. Riski sairastua metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa. Pitkään istuvaa uhkaa ennenaikainen kuolema.

Ministeri Alexander Stubb sai niskaansa ryöpyn, kun hän kirjoitti Blue Wings -lehdessä pyrkivänsä elämään 8+8+8-filosofian mukaisesti. Hän yrittää varata vuorokaudestaan yhtä paljon aikaa työlle, vapaa-ajalle ja nukkumiselle. Vapaa-ajastaan Stubb käyttää liikuntaan niin ison osan, että hän alitti kymmenen tunnin haamurajan Ruotsin teräsmieskisassa. Stubb ei pysty työnsä vuoksi elämään 8+8+8-mallin mukaan, mutta hän sentään yrittää.

Tämän lehden sivulta 26 alkaa juttu, jossa ministeri Merja Kyllönen avaa meille yhden viikon kalenteristaan. Työtunteja tuolle viikkolle kertyi 85, ja niistä 72,5 oli istumista. Huippupoliitikot jäävät kauas 6–8 tunnin päivittäisestä istumistavoitteesta. Ja niin jäämme me kaikki muutkin.

Meidän on päästävä eroon istuvasta elämäntavasta, sillä muuten meidät perii hukka ja kuolemme ennen aikojamme. Koululaiset täytyy nostaa ylös pulpeteista. Meille konttorirotille tulee tarjota työpöytiä, joiden ääressä voi myös seistä.

Suurin vastuu on kuitenkin itsellä. Nostetaan persaus penkistä, tulostetaan kauimmaiselle printterille, unohdetaan hissi ja lähdetään liikkumaan!

Kommentoi »