Yli 12 000 taide- ja kulttuurialan ammattilaista ottaa kantaa Suomen maahanmuuttopolitiikkaan (päivitetty)
Puheenaiheet
Yli 12 000 taide- ja kulttuurialan ammattilaista ottaa kantaa Suomen maahanmuuttopolitiikkaan (päivitetty)
12702 taide- ja kulttuurialan ammattilaista on mukana kannanotossa, joka vaatii muutosta Suomen maahanmuuttopolitiikkaan. Image julkaisee kannanoton.
10.3.2017
 |
Image

Taide- ja kulttuurialan ammattilaisten kannanotto Suomen maahanmuuttopolitiikkaan (nimien lukumäärä ja nimilista päivitetty 20.3.)

Viime viikolla tiedemaailman vaikuttajat ottivat kantaa humaanin pakolaispolitiikan ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen puolesta. Me taide- ja kulttuurialan ammattilaiset jaamme Suomen maahanmuuttopolitiikkaan liittyvän huolen. Turvapaikkapäätöksiin liittyviä valitusaikoja on lyhennetty, turvapaikkaperusteita kiristetty ja perheenyhdistäminen on tehty entistä vaikeammaksi. Turvapaikkapäätöksiä tehdään usein puutteellisin perustein. Virheellisten päätösten seuraukset ovat syviä inhimillisiä tragedioita. Pikku hiljaa ne myös nakertavat suomalaista yhteiskuntarauhaa sekä luottamusta järjestelmään ja suomalaisiin viranomaisiin. Paperittomiksi tänne jäävät muodostavat uuden osattomien joukon, joka voi altistua rikollisuudelle ja hyväksikäytölle. Humaanitäärisiin arvoihin perustuva politiikka voisi estää tämän.

Vaadimme, että turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan niin hakuprosessissa kuin muussakin kohtelussa. Kaikille – myös turvapaikanhakijoille ja paperittomille – on taattava lainmukainen ja Suomen kansainvälisiä sitoumuksia noudattava oikeusturva. Pakkopalautukset kesken prosessin on lopetettava. Ne eivät ole oikeusvaltiona pitämämme Suomen arvojen mukaisia. Vetoamme Suomen hallitukseen ja virkamiehiin, etteivät he sivuuttaisi maamme perustuslakia ja ihmisoikeuksia turvapaikkapäätöksiä tehtäessä.

Muistutamme myös, että sananvapaus ja oikeus osoittaa mieltään on rajoittamaton ja kuuluu avoimessa ja demokraattisessa valtiossa kaikille – myös turvapaikanhakijoille. Annamme täyden tukemme turvapaikanhakijoiden oikeudelle osoittaa mieltään Helsingin Rautatientorilla.

Helsingissä 10.3.2017

Ladattavat tiedostot:

Allekirjotukset(txt)

Kommentoi »