Tuulilasi

YLE: Suomen sorateillä piilee todellinen vaara – sillat saattavat romahtaa


Monet vanhat siltarummut yksityisteiden varsilla saattavat olla niin huonossa kunnossa, että silta saattaa romahtaa milloin tahansa.
Kuvat Anssi Kienanen, TL-kuva-arkisto

Itä-Suomen ELY-keskus on saanut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon hakemuksia siltarumpujen korjaamiseksi. Tällaisia peltisiä rumpuputkisiltoja rakennettiin Suomeen todella paljon 1970-luvulla.

Nyt siltojen kunto on päässyt todella huonoon kuntoon ja tänä kesänä joitakin siltoja on jopa romahtanut yllättäen, kertoo Yle Etelä-Savo. Romahdukset ovat tulleet tietoon Itä-Suomesta, mutta muuallakin Suomessa on täysin samanlaisia siltoja.

– Pari kolme siltaa tiedän itse, missä tiekunta huomasi, että tiehen on tullut monttu auton hurautettua sillan yli. Jos siitä olisi mennyt isompi auto, niin silta olisi voinut pettää alta kunnolla, sanoo yksityistieasiantuntija Tanja Seppänen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

– Ihan vaikka veneellä tai kanootilla tai millä sinne pääseekään, niin kannattaa käydä katsomassa vesirajan ruosteisuus. Voi ottaa vaikka ruuvimeisselin mukaan ja tökkästä sinne sillan kupeeseen. Jos tuntuu, että se ruuvimeisseli siitä läpi menee, niin sitten kannattaa kyllä painorajoitusta laittaa, todennäköisesti se aika heikkokuntoinen on. Tai jos muistaa, että siltarumpu on asennettu silloin 35 vuotta sitten, niin voi olla käytön loppuikä aika lähellä, Seppänen sanoo.

Tällaisen sillan korjaaminen ei ole halpaa, sillä 2–3 metristen rumpujen asennus voi maksaa noin 50 000 euroa. Avustusta rumpujen asennukseen voi saada 75 prosenttia urakan hinnasta, Seppänen kertoo.

Tämän vuoden osalta avustusrahat siltarumpujen korjaukseen on jo jaettu, mutta ensi vuodeksi avustuksia voi vielä saada.

Asiasta uutisoi Yle Etelä-Savo.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 10.7.2014