Tuulilasi

YLE: Poliisin ihmelaite narraa jo sata lakia rikkovaa autoa vuorokaudessaYLE: Poliisin ihmelaite narraa jo sata lakia rikkovaa autoa vuorokaudessa

Poliisin Oulun alueella testaama rekisterikilpiskanneri on osoittanut toimivuutensa. Se skannaa rekisterikilvet automaattisesti ja vertaa tietoa Trafin tietokantoihin.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat TL-kuva-arkisto

Liikennerikkomuksia paljastuu laitteen avulla huomattavasti enemmän kuin ennen laitteiden käyttöönottoa. Kamerat on asennettu sekä auton etu- että takapuolelle. Kun järjestelmä huomaa, että ajoneuvossa tai sen omistajan toiminnassa on huomauttamista, ilmoittaa se poliiseille merkkiäänellä.

Työvuoron aikana laite ehtii skannata jopa 2000–2500 ajoneuvoa, joista kiinni jää noin sata kappaletta vuorokaudessa. Prosentuaalisesti viidessä prosentissa autoista oli jotain huomauttamista.

Rekisteriskannerin avulla on paljastunut katsastamattomuutta, verojen ja vakuutusten maksamatta jättämisiä, ajokortittomia kuljettajia ja sitä kautta paljon muutakin. Laite myös saattaa paljastaa laiminlyöntejä, jota normaalisti osattaisi epäillä.

– Moni uudempien autojen omistajista on voinut jättää autonsa katsastamatta pariksi vuodeksi. Niitä poliisi ei välttämättä käsipelin lähtisi tarkastamaan, vanhempi konstaapeli Jaakko Kaakinen tuumii.

Yllättävintä on, että maaseudulla laite ilmoittaa itsestään suhteessa useimmin.

– Syrjemmässä rikkeitä on prosentuaalisesti enemmän. Se voi johtua jopa siitä, että poliisin näkyminen on maaseudulla harvempaa, arvioi ylikomisario Marko Törmänen.

Kesäkuun alusta testattua laitetta koekäytetään Oulun poliisilaitoksen alueella syksyyn asti. Vuoden lopusta alkaen lukulaitteita asennetaan poliisiautoihin koko maassa.

Aiheesta kirjoitti Yle Oulu.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 23.7.2014