Tuulilasi

YLE: Liikenneonnettomuuspaikoille ei saa jäädä palloilemaan kännykkäkameroilla


Vaarallinen muoti-ilmiö, jossa ihmiset ovat jääneet kuvaamaan onnettomuuspaikalle, on aiheuttanut lukuisia lisäonnettomuuksia.
Kuvat TL-kuva-arkisto, Matti Järvi

Jos näet ajomatkallasi liikenneonnettomuuden, älä pysähdy paikalle kuvaamaan. Näin neuvoo Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Arto Latvala.

– Liikenteen pitää vain antaa mennä. On unohdettava oma uteliaisuus ja todettava, että onnettomuus oli, Latvala sanoo.

Viimeksi tänä aamuna kuvaamaan pysähtyneet sivulliset olivat vaarassa, kun multalastia kuljettanut kuorma-auto paloi Kehä Kolmosella.

– Tässäkin tapauksessa joku oli kohdalla kuvaamassa, kun auton paineilmasäiliöt ja renkaat räjähtivät ja painavia metallikappaleita lensi kymmenien metrien päähän.

Palomestari Arto Latvala kertoo, että onnettomuuksien kuvaaminen kännykkäkameroilla on viime vuosien muoti-ilmiö.

– Viimeisten viiden vuoden aikana tämä on pahentunut koko ajan. Tämä on aiheuttanut useita onnettomuuksia varsinkin moottoriteillä, kun esimerkiksi vastapuolen kaistaa tulevat autot jäävät uteliaina liikenneonnettomuuden kohdalle kuvaamaan.

Latvalan mukaan esimerkiksi äkillinen kuvaamaan pysähtyminen ruuhkaliikenteessä on aiheuttanut useita ketjukolareita. Kuvaajat haittaavat liikenneonnettomuuksien lisäksi myös muita pelastuslaitoksen tehtäviä.

– Rakennuspalot, vaarallisten aineiden onnettomuudet, itse asiassa kaikki tilanteet missä olemme operoimassa. Parhaimmillaan siellä on kymmenittäin ihmisiä kameroiden kanssa häiritsemässä meidän työtämme ja ottamassa riskejä omalle turvallisuudelleen, päivystävä palomestari Arto Latvala sanoo.

Haastattelun oli alun perin tehnyt ja julkaissut Yle.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 30.6.2014