
Apu ja Pop Up Ilo heittävät haasteen yrityksille: löytyykö heittäytyjiä, jotka ottaisivat vastuun yritys kerrallaan yhden kuukauden vuokrasta? Kampin Mestan ei tarvitsisi sulkea oveaan, ja seuraavaksi perustettavat Mestat olisivat taloudellisesti turvallisemmalla pohjalla. Yhteiskuntavastuu voi olla myös kivojen ja iloisten asioiden mahdollistamista.
Yhteystiedot: Pasi Nikkinen 040 5042151, pasi@popupILO.fi, Minna Kivioja 040 563 1518, minna@popupILO.fi.
Katso esittelyvideo You Tubesta hakusanalla POP UP ILO tai www.facebook.com/popupILO.
******
Pitää katsoa kahdesti, ennen kuin uskoo silmiään. Ison huoneen seinänvierustalla löhöilee joukko teinejä, jotka virkkaavat keskittyneesti! Ilme tiukkana yksi tekee kaulaliinaa, toinen harmaata pipoa ja kolmas sinisestä langasta jotain, mistä hän itse ei ole vielä varma.
Kahvi porisee keittimessä. Ruotsinkielisen marttaliiton nuorisojärjestön Fredrika Lund, Johanna Andersson ja Christa Sunia järjestävät pöytää valmiiksi: tänään martat ovat tulleet tekemään nuorten kanssa luonnonkosmetiikkaa.
Sisään lehahtaa kolme kauniisti ikääntynyttä rouvaa: Eeva Turunen, Kaija Rave ja Sisko Kinnunen istahtavat sohvaryhmälle ja kaivavat käsityöt esille. Heti löytyy niitä, jotka kaipaavat neuvoja: ”Olikse niin, että yhden kerran läpi, sitten lankaa ja kahdesta läpi?”
Paikalla pyörähtää niin Walkersin katu-sovitteluporukkaa, nuorisoa kuin uteliaita kauppakeskuskävijöitä. Osa nuorista jää marttojen kanssa tekemään kasvovettä, osa hakee korista keskeneräisen käsityönsä ja osa lähtee etsimään kavereitaan. Puikot kilisevät, ja Sisko Kinnunen kertoo, kuinka äiti vuoli koivusta hänelle ensimmäisen virkkuukoukun. Sillä syntyi pannulappu.
Pop Up Ilo Mesta Helsingin Kampin kauppakeskuksessa on paikka, jossa nuorille tarjotaan mielekästä tekemistä ja erilaisia työpajoja. Valtaosa kävijöistä on teinejä, mutta läheisen Kampin palvelukeskuksen ikäihmisetkin ovet alkaneet piipahdella siellä kahvilla ja juttelemassa nuorten kanssa. Mestan perustamiseen tarvittiin rohkeutta, pisara hulluutta sekä usean yrityksen ja yhteisön uudenlaista asennetta yhteiskuntavastuuseen.
On varhainen aamu pääsiäisviikolla 2013. Novitan markkinoinnin brändikoordinaattori ja Novita-lehden päätoimittaja Minna Kivioja ja hänen avomiehensä, yrittäjänä sosiaalipuolella ja nuorisokodeissa työskennellyt Pasi Nikkinen istuvat aamukahvilla.
Minna lukee Hesarista uutista, jossa kerrotaan poliisien häätäneen nuoria ulos Kampin kauppakeskuksesta. Herää keskustelu: kyllähän tällaiselle pitäisi tehdä jotain. Hetken päästä keskustelu muuttaa luonnetta: miksi me emme tekisi asialle jotain?
Pariskunta alkoi pyöritellä ajatusta paikasta, joka keräisi nuoria, jossa voisi järjestää tapahtumia ja työpajoja, jonka toimintaan yrityksetkin voisivat osallistua ja josta syntyisi hyötyä kaikille. Vielä pidemmälle viety ajatus on tarttua nuorisotyöttömyyteen, antaa nuorille onnistumisen iloa ja nostaa itsetuntoa. Pönkittää vaikka yrittäjyyden ajatusta ja ennen kaikkea ehkäistä syrjäytymistä.
– Yhdistää siis hyviä tekoja, mediaa ja yrityksiä, Minna kiteyttää.
Pääsiäisen jälkeen Minna keskusteli Novitan toimitusjohtajan Daniela Yrjö-Koskisen kanssa, joka piti ideasta ja antoi tukensa. Se näkyy Mestassa muun muassa käsityötarvikkeina. Pasi soitti Kampin kauppakeskuspäällikölle Heli Vainiolle, joka lähti mukaan ja antoi tyhjän tilan kauppakeskuksen viidennestä kerroksesta. Vielä tarvittiin Nuorisoasiainkeskuksen toiminnanjohtaja Tommi Laitio, joka tarjosi tueksi kahta heidän työntekijäänsä. Mesta itse palkkasi kaksi työ- ja elinkeinotoimiston työllistämisseteliin eli Sanssi-korttiin oikeutettua nuorta töihin ja otti muun muassa sosionomiopiskelijoita työharjoitteluun.
Ensimmäinen Pop Up Ilo Mesta avautui Helsingissä Kampin kauppakeskuksessa 26. elokuuta – mutta vain viideksi viikoksi. Seuraava Mesta on avoinna Tampereen Koskikeskuksessa 18.11.–22.12. Ensi vuoden alussa Mesta näkyy ehkä Helsingissä Itäkeskuksen kauppakeskuksessa.
Mestan taustalla on kolme avainlausetta: ”Minä osaan. Minä voin ottaa vastuuta. Uskon unelmiini.” Kun nuori sisäistää nämä kolme ajatusta, tulos voi olla vaikka mitä.
– On uskomatonta katsoa 17-vuotiasta kundia, joka kutoo keskittyneenä narisevia silmukoita ilta toisensa jälkeen. Ja kun kaulaliina tulee lopulta valmiiksi – mikä onnistumisen ilo, Pasi naurahtaa ja kertoo tytöstä, jonka ruotsinkielisen marttajärjestön Riitta opetti neulomaan.
Seuraavana päivänä tytöllä oli ongelmia neulomuksen kanssa. Puhelinsoiton jälkeen Riitta kiiruhti takaisin Mestaan ja tuli auttamaan.
– Kaulaliinasta tuli komea ja kaksimetrinen.
– Itse en olisi selvinnyt omasta teini-iästäni ilman käsitöitä, vaikka käsitöiden tekeminen oli siihen aikaan epätrendikästä. Käsityöt auttoivat minua olemaan rauhassa itseni kanssa, Minna kertoo.
Nuoret ovat itse ideoineet ja toteuttaneet erilaisia tuotteita myyntiin. Rahat kerätään yhteiseen pottiin, ja kun ovet suljetaan, nuoret saavat itse äänestää, mihin tuotemyynnistä saadut rahat käytetään.
Yritykset lähtivät mukaan: Novita tarjosi lankoja ja käsityöohjausta, Nokia puhelimia videotyöpajoja varten. Kampin kauppakeskus antoi tilan, ja mukaan lähtivät myös Paulig, Metro Auto, SOL, Ikea ja Microsoft. Toimintaan ovat osallistuneet myös Nuorisoasiainkeskus, Aseman Lapset, Marthaförbundet, Tyttöjen Talo ja Poikien Talo, Etu-Töölön yrittäjäpainotteinen lukio, Keudan viestinnän opiskelijat sekä Metropolian aikuisopiskelijat.
Sponsorit, yritykset ja yhteisöt ovat näkyvästi esillä Mestan tiloissa. He ovat saaneet myös käyttää Mestan tiloja omiin sisäisiin tapahtumiinsa.
Julkisuuden henkilöistä toimintaan ovat osallistuneet Jani Toivola, Sanna Stellan, Hanna Pakarinen, Pirjo Heikkilä, Miina Turunen, Jack Björklund, Ike Ikegwuonu ja Iina Kuustonen. Osa julkkiksista on vetänyt erilaisia työpajoja, osa on hengaillut muuten vain Mestassa nuorten kanssa kertomassa omaa kannustavaa tarinaansa.
Mestan virallisena suojelijana toimii eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, ja lisää julkisuuden henkilöitä liittyy koko ajan mukaan toimintaan.
Viiden viikon aikana martat ovat pitäneet Mestassa muun muassa smoothiebaareja, ja siellä on järjestetty myös skeittikauppa Laminan kanssa skeitintuunausilta.
On ollut valokuvauspajaa, peli-iltaa, käsityöiltaa, SOL-urailta (jossa ”hyvät tyypit” saivat työpaikkoja) ja stand up -paja.
Poikien Talolla on järjestetty jäbäjoogaa ja pääkallopipojen neulomista, Tyttöjen Talolla ilmaisupajaa ja kuntonyrkkeilyä. Piritta Forsin nuorten naisten Kaunis minä
-ryhmä on pohtinut identiteettiä ja naiseutta. Pojat ovat saaneet seksi-infoa.
– Neljässä viikossa kävijöitä on ollut jo yli tuhat ja muita kohtaamisia esitteiden jakamisten yhteydessä myös tuhat, Pasi kertoo.
Hurjin tempaus oli muotinäytös, joka järjestettiin kauppakeskuksen syysavajaisissa. Päivää aikaisemmin Pasi tajusi, ettei malleja ole tarpeeksi. Hän marssi Kampin palvelukeskukseen ja kysyi ovelta, että ”onko täällä heittäytyjiä”. Ryhmä ikäihmisiä innostui asiasta, ja seuraavana päivänä sekä nuoret että seniorit stailattiin muotinäytökseen.
Seuraavaksi juniorit ja seniorit perustivat Pop Up Ilo -kuoron. He tekivät kappaleen Ilmalämpöpumppu, joka esitettiin 28. syyskuuta yliopistolla Helsinki Climate Forumissa sekä Tavastialla Iso Myrskyvaroitus -iltamassa muun muassa Anssi Kelan, Hanna Pakarisen, Diandran ja monen muun kanssa.
Mitä vielä?
Pasi Nikkinen virnistää. Vaikka mitä! Ainakin aletaan neuloa maailman pisintä kaulahuivia.