Apu

Yhteishaastattelussa Erja ja Aina Häkkinen: "Äiti opetti, että kaikki asiat voi selvittää puhumalla"

Yhteishaastattelussa Erja ja Aina Häkkinen: "Äiti opetti, että kaikki asiat voi selvittää puhumalla"
Erja Häkkinen on opettanut tyttärelleen Ainalle, 17, rehellisyyttä ja avoimuutta, isä Mika Häkkinen taas sitä, miten hänen F1-onnettomuutensa muistuttaa terveyden merkityksestä. – Minulla on läheiset suhteet molempiin vanhempiini, Aina kertoo.
Julkaistu: 18.5.2022

Ritarihuoneen juhlallisen avaran pääsalin seiniä koristavat suomalaisten aatelisten vaakunat. Aateliset ovat osa eilispäivän sääty-yhteiskunnan historiaa, nykyään Helsingin Kruununhaassa sijaitsevassa uusgoottilaisessa rakennuksessa järjestetään monenlaisia tapahtumia.

Nyt ollaan Syöpäsäätiön juhlatoimikunnan hyväntekeväisyystilaisuudessa. Kello viiden tee -tilaisuudessa kerätään rahaa syöpätutkimukselle jo 24:ttä kertaa. Tilaisuuden muotinäytöksen koordinaattorina häärää tarmokas Klara Kivilahti, joka on suhteillaan saanut malleiksi koko joukon tunnettuja suomalaisia.

Erja ja Aina Häkkinen olivat yllätysesiintyjiä Syöpäsäätiön hyväntekeväisyysmuotinäytöksessä Ritarihuoneella. 60-vuotias äiti oli nuoruuden mallikokemustensa takia mukana melkeinpä ammattilaisena, 17-vuoden ikäinen tytär käveli catwalkia vasta toista kertaa.

Suurinta kiinnostusta herättävät eräät tunnetut Häkkiset, äiti ja hänen teini-ikäinen tyttärensä. He ovat muiden mallien tavoin näytöksen yllätysesiintyjiä.

60-vuotias äiti on nuoruuden mallikokemustensa takia mukana ihan ammattilaisena, 17 vuoden ikäinen tytär vasta toista kertaa. Säätiön juhlatoimikuntaan kuuluva Erja Häkkinen halaa Ritarihuoneen pääsalia halkovalla punaisella catwalkilla tytärtään Aina Häkkistä ja vakuuttaa edessä olevan näytöksen sujuvan hyvin.

Mallinmitoissa oleva pitkä ja pajunvitsan hoikka Aina on jo äitiään pidempi, ja kasvonpiirteissä hänellä on paljon isää, kaksinkertaista F1-maailmanmestari Mika Häkkistä. Pitkänhuiskea Aina kertoo pienestä pitäen harrastaneensa erilaisia urheilulajeja, jalkapalloa, jääkiekkoa ja tennistä.

– Koronan takia treenit jäivät, mutta kävin kotona Monacossa välillä isän kanssa lenkillä. Äidin kanssa juoksimme merenrantalenkkejä. Pandemian hellitettyä otettaan urheilen taas niin paljon kuin koulu antaa myöten.

Meikkitaiteilija Raili Hulkkonen käsitteli Erja Häkkisen ennen catwalkille menoa.

Kun nuoripari Erja Honkanen ja Mika Häkkinen menivät naimisiin vuonna 1998, heidät vihittiin siviilimenoin Monacossa. Varsinaiset hääjuhlat vietettiin muutamaa kuukautta myöhemmin Porvoossa, Haikon kartanossa.

Tapahtuma oli kansainvälinen seurapiiriuutinen, kuten kaikki F1-maailman supertähtiin liittyvä on.

Erjan ja Mikan tulevaisuudenhaaveena oli perhe ja lasten saaminen. Ennen kuin Hugo syntyi vuonna 2000, Mika oli ehtinyt voittaa ensimmäisen maailmanmestaruutensa syksyllä 1998. Toisen mestaruuden hän saavutti heti seuraavana vuonna.

Mika-isän onnettomuus

Aina syntyi kymmenen vuotta isänsä vakavan onnettomuuden jälkeen. Mika Häkkinen ajoi vuonna 1995 rajusti McLarenillaan ulos Australian GP:n ensimmäisissä aika-ajoissa Adelaiden katuradalla.

Auto törmäsi 200 kilometrin tuntinopeudella rengasvalliin, ja Häkkinen sai vakavia niskavammoja ja kallonmurtuman. Hän vaipui koomaan, mutta toipui vakavasta tilanteesta kuin ihmeen kaupalla hyvin.

– Isä on keskustellut onnettomuudesta kanssani. Hän kertoi sen muokanneen häntä ihmisenä niin, että hän muistaa olla aina kiitollinen terveydestään ja korostaa minullekin terveyden merkitystä. Hän sanoi, että selviytyminen antoi hänelle aivan uudenlaista voimaa, Aina kertoo.

Erja ei ole kuullut tyttärensä ja ex-miehensä keskustelua, mutta sanoo kuulevansa tyttären puheessa Mikan äänen.

Aina syntyi vuonna 2005, ja hän oli erikoinen vauva. Maailman helpoin vauva äitinsä mukaan.

– Kun laitoin hänet koppaan nukkumaan, hän oli hetkessä syvässä unessa eikä itkenyt juuri milloinkaan. Hugo oli vastaavan ikäisenä kovaääninen ja ihmettelin, miten Aina oli niin hiljainen, Erja sanoo.

Samaa rauhallisuutta Ainassa on edelleen, mutta myös ujoutta ja samaa tyyneyttä ja pilkettä silmissä kuin isällään Mikalla. Keskustelussa Ainan kanssa paljastuu sanavalmis, mielipiteissään varma teini-ikäinen.

Aina on keskustellut isänsä Mika Häkkisen kanssa myös urheilun vaaroista. – Isä on kertonut, miten onnettomuus muokkasi häntä.

Aina halaa äitiään.

– Äiti on maailman rakastavin, huolehtivin ja kannustavin. Hän on aina osannut auttaa koulunkäynnissä, eikä meillä ole riitoja mistään. Asiat on aina selvitetty puhumalla, senkin olen äidiltä oppinut. Puhumme paljon myös yhteiskunnallisista asioista, kuten nyt pelottavasta ja monin tavoin ahdistavasta Ukrainan sodasta, Aina kertoo.

Tyttären sanat liikuttavat Erjaa.

– Olen niin kiitollinen lapsistani ja kaikesta siitä, mitä elämä on antanut. Olen myös pystynyt siirtämään lapsille tärkeimmät elämänarvoni, rehellisyyden ja toisten kunnioittamisen.

Erjan oppeja on myös se, että jos jostain ollaan eri mieltä, asioista pitää kyetä aina keskustelemaan sekä joustamaan.

Erja on kulkenut pitkän matkan kymenlaaksolaisesta teollisuus- ja maatalousmaisemista Monacon loisteeseen. – Äitini vanhempien maatila oli kotimme lähellä, totuin maatilan eläimiin.

Erjan ja Ainan puhe singahtelee lennosta suomesta englantiin, väliin tuikahtaa muutama sana ranskaa.

Ainalle suomen kieli oli äidinkieli, se ensimmäinen kieli, jota äiti ja isä hänelle puhuivat.

– Luin Ainalle ja hänen isoveljelleen Hugolle iltasadut aina suomeksi. Se oli tärkeää, vaikka asuimme Monacossa. Kotipaikan ja koulun myötä lapset oppivat väistämättä heti myös ranskan ja englannin kielet, Erja kertoo.

– Suomi ei ole vahvin kieleni. Mutta mikä se satu oli, jota usein halusin kuulla? Se Peter Rabbit, Aina jatkaa.

Petteri Kaniiniahan Erja lapsilleen luki.

Vaikka nyt puhutaan äidin ja tyttären välisestä suhteesta, äidin ja tyttären puheissa vilahtelee väistämättä tuon tuosta Mika-isä. Kun Erja ja Mika erosivat 2008, erosta kerrottiin kiertelemättä lapsille. Erja mukaan se oli tärkeää koko perheen kannalta.

– Vältimme osaltamme asian raadollisen puimisen ja vatvonnan julkisuudessa. Välimme säilyivät Mikan kanssa hyvinä ja edelleenkin sovimme loma-ajoista ja ohjelmista yhdessä, Erja sanoo.

Aina kertoo tapaavansa isäänsä säännöllisesti.

– Näen häntä ja hänen vaimoaan Marketaa ja sisarpuoliani Ellaa, Danielia ja Lynnia usein. Ella on nyt yksitoista, kaksoset kahdeksan.

Jotain tyttären ja isän läheisistä väleistä kertoo se, että Mika on lennähtänyt hetkeksi Suomeen Ainan valmistautuessa muotinäytökseen.

– Kävimme isän kanssa kahdestaan lounaalla, ja hän jatkoi matkaansa Suomesta eteenpäin, Yhteinen harrastuksemme on F1-kisojen seuraaminen. Nyt suunnitelmissa on, että lähtisimme katsomaan isän kanssa toukokuussa Miamin osakilpailua. Jos koulu antaa myöten, suunnitelma toteutuu!

Ainan välit äidin miesystävään, elokuva-alalla työskentelevään Mika Karttuseen ovat myös kunnossa.

– Esittelin Mikan lapsilleni aikoinaan Mallorcalla, kun olimme lomalla. Lapset suhtautuivat tilanteeseen heti luontevasti, Erja kertoo.

Etäsuhde toimii hyvin, ja yhteistä aikaa Erja ja Mika Karttunen viettävät paljon mökillä itäisellä Suomenlahdella. Karttunen on mukana ensi vuonna valmistuvassa kansainvälisessä yhteistuotannossa, tv-sarjassa, joka kertoo Estonian onnettomuudesta vuonna 1994.

"Asuin vuorotellen pari kuukautta isän ja äidin luona"

Aina käy International School of Monacoa vielä runsaan vuoden. Siellä opetuksessa panostetaan keskustelutaitoihin ja ajatteluun.

– Seitsemänsadan oppilaan koulussa opetetaan myös tasa-arvoista, kaikkia eri kansallisuuksia kunnioittavaa käytöstä. Meitähän on monesta maasta ja kansallisuudesta.

Hänellä kuten suomalaisilla koululaisilla on takana kaksi raskasta pandemiavuotta.

– Keväällä 2020 olimme etäopetuksessa. Asuin vuorotellen pari kuukautta isän ja äidin luona. Oli rasittavaa, että saimme välillä palata kouluun, ja sitten tuli taas uusi sulku. Onneksi se aika näyttää olevan nyt takanapäin.

Varmoja tulevaisuudensuunnitelmia Ainalla ei vielä ole, mutta häntä kiinnostavat erityisesti taide- ja bisnesalat. Ehkä myös media-ala jossain muodossa.

Hän on harkinnut pyrkimistä Aalto-yliopistoon.

– Tai sitten haen opiskelemaan jonnekin Yhdysvaltoihin! Kaikki on vielä avoinna, mutta main focus, päämääräni, liittyy jotenkin taiteeseen ja bisnekseen. Koulumme opinto-ohjaaja on osannut neuvoa ja kannustaa minua kuten muitakin oppilaita juuri kunkin vahvuuksien mukaan.

Jo parin kuukauden kuluttua Aina lanseeraa Monacossa oman vaatemerkkinsä. Bisneksen alkumetreillä äiti on suurena apuna. Tätä nykyä Erjaa työllistää kosmetiikka-ala, kun hän osti vuonna 2019 osakkuuden Camilla Ahon yrityksestä.

Aina on suunnitellut vaatemallistoaan, jonka perusidea lähtee vapaa-ajan vaatteista. Hänen lempiasujaan ovat hupparit, joita mallistoon tulee. Myöhemmin luvassa on myös uimapukuja ja ulkoilutakkeja.

Ideoita Ainalla riittää, ja suunnittelutyössä hänellä on apuna nykyajan tapaan iPhone ja iPad.

Äidin ja tyttären elämää määrittävät lapsuuden­kokemukset poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ainan voi liioittelematta sanoa eläneen etuoikeutettua, yltäkylläistä elämää rikkaiden paratiisiksi kutsutussa Monacossa. Hän on tottunut lapsesta lähtien vanhempiensa julkisuuteen, mutta jotain Erjasta ja Mikasta sekä heidän tavallisesta suomalaisesta taustastaan paljastaa Ainan jalat maan pinnalla -asenne.

Erjan ja Mikan vanhemmat olivat työtekeviä ihmisiä, eikä arjen elämässä ollut luksusta.

Mikan vanhemmat asuivat Vantaan Martinlaaksossa, Erjan Kymenlaakson Inkeroisissa.

Maalaistyttönä Erja vietti lapsuusvuosiaan Sippolan kylässä.

– Äitini vanhempien maatila oli kotimme lähellä ja totuin lapsesta lähtien maatilan eläimiin. Olin rasavilli poikatyttö ja paljon ulkona, juoksimme pitkin metsiä ja peltoja.

Erjan isä oli kirvesmies, joka kunnosti Inkeroisten Tampellan johtoportaan asuntoja, äiti piti kirjakauppaa, jossa oli myös kemikalio.

Äitinsä vanhempia Aina ei ehtinyt koskaan tavata.

Aina kuuntelee äitiään ja toteaa, että äidin varhaisvuodet ovat kuin toisesta maailmasta hänen elämäänsä verrattuna. Syynä on myös aikakausien erilaisuus, ajan yhä kiihkeämpi riento ja tiedonvälityksen nopeus.

Aina on käynyt vain pari kertaa äitinsä lapsuudenmaisemissa, mutta Suomi on hänelle rakas paikka, asuivathan täällä myös isän vanhemmat, Aila ja Harri Häkkinen. He olivat Ainalle rakkaat mamma ja pappa.

– Olin viisi, kun pappa kuoli ja kolmetoista, kun mamma kuoli. Mamman lähtö oli perheemme suuri suru, Aina kertoo tähänastisen elämänsä raskaimmasta menetyksestä.

Yleisö kohahtaa

Muotinäytös on alkamassa. Raili Hulkkosen ja Lalli Savolaisen meikkiin sekä Jaana Paavilaisen kammattaviksi ovat istahtaneet muiden muassa Kaarina ja Karina Kivilahti, Aira Samulin, Mikael Jungner, Ilkka Vainio ja Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro. He astelevat pian esittelemään muotimaailman loistoa.

Kun Erja ja Aina astelevat catwalkille, yleisö kohahtaa. Ensin saapuu Erja, sitten Aina, jonka esiintymisestä ei arvaisi, että hän on toista kertaa elämässään mallina.

Erja Häkkinen

● Syntyi: 28.10.1961

● Asuu: Monacossa.

● Perhe: lapset Hugo ja Aina. Miesystävä Mika Karttunen.

● Ajankohtaista: osakkuus kauneusalan yrityksessä.

Aina Häkkinen

● Syntyi: 12.5.2005

● Asuu: Monacossa.

● Perhe: äiti Erja Häkkinen, isä Mika Häkkinen, veli Hugo.

● Ajankohtaista: oma vaatemerkki tulossa kesällä.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
1 kommentti