Tuulilasi

Yhdysvallat ottamassa käyttöön mullistavan kilometriveron autoilijoille


Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ylistänyt kokeilua Oregonissa, missä vapaaehtoiset kuljettajat maksoivat erillistä kilometriveroa jokaisesta ajamastaan kilometristä.
Kuvat All Over Press

Trump suunnittelee saavansa tästä uudesta kilometriverosta varoja hänen ehdottamaansa liikenteen infrastruktuuriohjelmaan.

Monet Trumpin republikaanikollegat senaatissa ovat vahvasti uutta veroa vastaan. Se sotii pahasti vastaan puolueen veronalennuslupauksista, lisäksi se osuisi pahimmiten maaseudun autoilijoihin – ja niitä Yhdysvalloissa riittää.

Suunnitelmana on, että autoilijat maksaisivat 1,7 senttiä jokaista valtion ylläpitämillä teillä ajettua kilometriä kohti. Esimerkiksi 16 000 kilometriä ajava joutuisi maksamaan vuodessa 170 dollaria veroa. Kompensaationa tulisi kuitenkin alennusta polttoaineiden hinnoista.

"Kokeilu osoittaa, että kilometrivero olisi erittäin hyvä vaihtoehto polttoaineverotuksen nostamisen tilalle”, Valkoisen Talon raportti sanoo.

Polttoainevero on ollut Yhdysvalloissa ennallaan vuodesta 1993 asti. Valtion kassan kannalta ongelma on siinä, että uudet autot kuluttavat yhä vähemmän polttoainetta.

Julkaistu: 24.2.2018