Apu

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Burkinit sallittava uimahalleissa – Entä poikien shortsit?

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Burkinit sallittava uimahalleissa – Entä poikien shortsit?
Yhdenvertaisuusvaltuutettu sanoo, että burkinit tulisi sallia kaikissa uimahalleissa. Uimahallien henkilökunnan mukaan poikien uimashortsit ovat suurempi ongelma.

– Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta on ongelmallista, että kaikissa uimahalleissa ei sallita uimista joidenkin musliminaisten käyttämässä uima-asussa burkinissa. Tällainen kielto voi tarkoittaa syrjintää, joka perustuu henkilön uskontoon ja sukupuoleen, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Pimiä kertoo tiedotteessaan, että hänen tietoonsa "on tullut lukuisia uimahalleja, joissa burkinia ei sallita". Hänestä ne tulisi sallia.

Kaikissa uimahalleissa ei kuitenkaan pidetä siitä, että yhdenvertaisuusvaltuutettu vetoaa uskontoon suhteessa uimahallien käyttösääntöihin.

Soitimme uimahalleihin Helsingissä, Turussa, Vantaalla ja Lappeenrannassa. Burkinin käyttö on kaikissa sallittu.

Burkini on sallittu myös muun muassa Espoossa, Oulussa ja Tampereella. Kotkassa se sallittiin tämän vuoden alusta. Apu ei tavoittanut uimahalleja, joissa se on kielletty.

Väljä helma on kielletty

Helsingissä asiakkaille näytetään kuvilla, millainen uima-asu on hyvä. Vantaa on ottanut käyttöön saman kuvallisen ohjeen.

– Ei saa olla taskuja, isoa helmaa ja mitään irrallista kangasta, joka voisi tarttua ratapuomeihin, helsinkiläisen Mäkelänrinteen uintikeskuksen hallipäällikkö Nipa Avén totesi Avulle kesällä.

Vantaalla vuonna 2016 oli Ylen uutisen mukaan burkinin käyttö kielletty. Nyt Vantaan Tikkurilan hallimestari Jaakko Haapala toteaa, että peittävä uima-asu on kaikille sallittu.

– Meillä on yhtenäiset säännöt kaikille asiakkaille.

Ohje Helsingin uimahalleissa. Miehiltä pois alushousut ja naisilta löyhä helma.

Kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari Lappeenrannasta sanoo:

– Täysin sallittu, jos se on tehty uimapukukankaasta ja puhdas. Miksei saisi käyttää, käyttäväthän triathlonistitkin pitkää uima-asua, joka on tehty märkäpukukankaasta.

Ohje Helsingin uimahalleissa: Pukeudu näin.

Närää poikien uimashortseista

Käytännössä halleissa isompi kädenvääntö on tullut poikien uimashorteista.

– Kieltoja perusteltiin ennen sillä, että taskujen mukana tulee uimarannalta hiekkaa ja urheilukentältä kumirouhetta. Kuka niitä taskuja voi valvoa? Ymmärrän myös, että nuorille pojille tiukkojen trikoouimahousujen käyttö voi olla kiusallista, Tommi Nakari Lappeenrannasta sanoo.

Nyt uimashortsit on Lappeenrannassa sallittu.

– Ei pieni määrä hiekkaa ole ongelma, Tommi Nakari sanoo.

Helsingin Mäkelänrinteen halli on rajannut shortsien mallia: pitkälahkeiset, ihonmyötäiset uimahousut, joissa on uimapukukangas. Ei taskuja.

Koulujen uimatunneilla jotkut pojat eivät ole päässeet altaaseen, koska heidän uimashortsejaan on pidetty vääränlaisina.

Isoin pulma uimahalleissa on kuitenkin se, kaikki asiakkaat eivät peseydy ennen altaaseen menoa.

Valtuutettu: Yksityisiä peseytymistiloja eri ihmisryhmille

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee myös erilaisten yksityisten peseytymistilojen rakentamista uimahalleihin kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

– Yksityiset suihkutilat edistäisivät erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden toteutumista, kuten erilaisista kulttuurisista tai uskonnollisista taustoista tulevia ihmisiä, joilla on jokin vamma tai sairaus, tai jotka ovat sukupuolivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä tiedottaa.

Paikoitellen Suomen uimahalleissa on erillisiä naisten ja miesten vuoroja.

Julkaistu: 5.9.2019
Kommentoi »