Apu

Yhdeksän tunnin sateenkaari teki historiaa TaiwanissaYhdeksän tunnin sateenkaari teki historiaa Taiwanissa

Taiwanissa loistanut sateenkaari pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan.
Teksti Marjukka Puolakka
Kuvat All Over Press

Uskomaton sateenkaari viihtyi Taipein Kiinalaisen kulttuurin yliopiston yllä peräti kahdeksan tuntia ja 58 minuuttia. Ennätyksen raportointi oli vahinko. Se lähti käyntiin yliopiston ilmatieteen laitoksen professorien halusta osoittaa oikeaksi teoria, jonka mukaan värikäs sääilmiö laskeutuu seitsemän astetta puolen tunnin välein.

Seuranta alkoi marraskuun 30. päivän aamuna viime vuonna. Lounasaikaan mennessä oli selvää, että Englannin Yorkshiressa vuonna 1994 taltioidun kuuden tunnin sateenkaaren ennätys oli rikkoutumassa. Professorit värväsivät koko yliopistoväen kuvaamaan ja videoimaan taivaan väri-ilmiötä.

– Kun rikoimme aiemman ennätyksen, olin niin innoissani, etten voinut pysyä aloillani. Lopulta tapahtui jotain aivan uskomatonta: se ylitti aiemman ennätyksen kolmella tunnilla, professori Cindy Sui kertoi BBC:lle.

Maaliskuussa sateenkaari sai Guinnessin maailmanennätyksen vahvistuksen: se on kestoltaan pisin koskaan taltioitu sateenkaari.

Sateenkaaret viihtyvät taiwanilaisyliopiston yllä erityisesti silloin, kun koillisesta puhaltavat monsuunit kostuttavat ilmaa. Tuolloin syntyneet pilvet, kevyt sade ja hitaasti puhaltava tuuli pitkittävät sateenkaarten synnylle ihanteellisia olosuhteita.

Lähde: Taiwan News.

Julkaistu: 19.4.2018