Tuulilasi

WTCC starttaa – ensikertalaisena mukana mestarikuski Loeb


WTCC-sarja eli FIA:n World Touring Car Championship starttaa ensi viikonloppuna Moulay El Hassan Circuitilla Marrakechissä, Marokossa ja siitä kausi jatkuu seitsemän kuukauden ajan päättyäkseen Macaon katuradalla.
Kuvat Honda

WTCC-sarjassa ajetaan yhdessä osakilpailussa vain 50 – 60 kilometriä. Lähdöt ovat tapahtumarikkaita, sillä kauden aikana menestyksen mukaan muutettavilla lisäpainoilla autot pidetään keskenään tasaväkisinä.

Aika-ajoissa yleensä toistakymmentä nopeinta kuljettajaa sijoittuu sekunnin sisään toisistaan ja kilpailuissa nähdään runsaasti ohituksia.

Lähes tavallisen näköisiä autoja

Kausi 2014 on neljäs, jolloin WTCC-sarjan autojen keulalla on ahdettu 1,6-litrainen bensiinimoottori. Moottori on periaatteessa samanlainen kuin muissakin kilpasarjoissa aina WRC-autoja myöten.

Rata-ajo poikkeaa rallista ja myös kilpailujen pituus on WTCC:ssä hyvin lyhyt. Toisaalta kauden aikana kukin kuljettaja saa käyttää vain kaksi moottoria, joten viritysaste on pidettävä kohtuullisena. Moottorin jatkeena on kuusivaihteinen sekventiaalivaihteisto ja voima välitetään joko etu- tai takapyörille. Neliveto on kielletty.

Kustannukset on haluttu pitää kohtuullisina myös sillä, että erikoismateriaaleja kuten titaania, magnesiumia ja keraamisia materiaaleja ei saa käyttää moottorissa tai rakenteissa. Kaikki autot perustuvat tuotantomalleihin ja niiden pitää olla neliovisia perheautoja. Myös renkaissa säästetään, sillä niiden määrä on rajoitettu ja ensimmäisen osakilpailun jälkeen on autoon asennettava myös käytettyjä renkaita.

Mestaritalli haluaa uusia mestaruutensa

Honda lähti viime vuonna mukaan jännittävään ja tasaväkiseen WTCC-sarjaan tavoitteenaan maailmanmestaruus. Sen merkki myös saavutti Civic WTCC -autollaan, ja nyt on tarkoitus voittaa toinen peräkkäinen valmistajien maailmanmestaruus.

Honda on kehittänyt merkittävästi viime vuonna ensimmäistä kertaa koko kauden kilpaillutta Civiciään ja testien perusteella auto on hyvässä iskussa. Hondan tavoitteena onkin, että viime vuonna heti tulokaskaudella voitettu autonvalmistajien maailmanmestaruus uusitaan ja sen lisäksi italialainen Gabriele Tarquini tai portugalilainen Tiago Monteiro kuittaa myös kuljettajien maailmanmestaruuden.

Hondalla ajavat Castrol Honda tiimin kilpailijoiden lisäksi asiakasautoilla unkarilainen Norbert Michelisz ja marokkolainen Mehdi Bennani. Molemmat kuljettajat ovat nuoria ja ovat asettaneet tavoitteensa korkealle alkavan kauden osalta.

Neljä maailmanmestaria

Alkavasta kaudesta tulee erittäin mielenkiintoinen, sillä lähtöviivalla on kaikissa kilpailuissa neljä maailmanmestaria.

Hallitseva maailmanmestari Yvan Muller, Robert Huff (2012) ja Tarquini (2009) ovat voittaneet maailmanmestaruuden WTCC-sarjassa. Heitä kirittämässä on rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb (Citroën).

Myös autojen puolella kilpailu kiristyy entisestään, kun Citroën liittyy mukaan joukkoon C-Elysee -mallista kehitetyllä rata-autollaan.

Venäläistä Lada Granta Sportia on kehitetty merkittävästi viime kauteen verrattuna, joten senkin uskotaan kirittävän muista kilpailijoita.

Vuonna 2005 sarjaan liittynyt Chevrolet voitti neljä peräkkäistä maailmanmestaruutta Cruzella, jota sitäkin on kehitetty edelleen kaudelle 2014. Lisäksi lähtöviivalla nähdään myös BMW 3-sarjalaisia ja Seat Leoneita.

Kausi alkaa Marokosta

Marrakechissa ajettava kilpailu on ollut mukana WTCC-sarjassa vuodesta 2009 alkaen.

Radalla on pituutta 4,545 kilometriä ja WTCC-autojen kierrosennätys 1:43,753 on Alain Menun hallussa ja ajettu vuonna 2012. Viime vuonna Pepe Oriola sai 18 vuoden ja 9 kuukauden ikäisenä Marrakechissä nimensä sarjan historiaan kaikkien aikojen nuorimpana voittajana.

Tänä vuonna Tarquini juhlii kilpailussa 200. WTCC-lähtöään. Loebin lisäksi lähtöviivalla nähdään ensikertalaisina Dušan Borkovic, John Filippi ja Petr Fulin.

Kauden 2014 WTCC-kilpailut:

 • 13.4. Marrakech, Marokko
 • 20.4. Le Castelet, Ranska
 • 4.5. Hungaroring, Unkari
 • 11.5. Slovakia Ring, Slovakia
 • 25.5. Salzburgring, Itävalta
 • 8.6. Moskova, Venäjä
 • 22.6. Spa-Francorchamps, Belgia
 • 3.8. Termas de Rio Hondo, Argentiina
 • 14.9. Sonoma, USA
 • 12.10. Shanghai, Kiina
 • 26.10. Suzuka, Japani
 • 16.11. Macao, Kiina

Kaikkina viikonloppuina ajetaan perjantaina harjoitukset, lauantaina aika-ajot ja sunnuntaina kaksi osakilpailua.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 10.4.2014