Tuulilasi

WLTP-iski: Vain 50 % Volkswagenin malleista saanut uuden tyyppihyväksynnän


Volkswagen kertoo, että ainoastaan 50 % sen nykymalleista on saanut tyyppihyväksynnän uusien WLTP-päästönormien tultua voimaan lauantaina.
Kuvat Volkswagen

Kaikkien Euroopassa lauantaista alkaen myytyjen uusien autojen pitää täyttää uudet tiukemmat normit. Volkswagenin Saksan myynti- ja markkinointijohtaja Thomas Zahn myöntää, että vain seitsemän VW:n 14:stä Euroopassa myynnissä olevasta automallista on saanut tyyppihyväksynnän.

”Uusi testi on paljon vaivalloisempi ja hankalampi kuin vanha, se kestää ainakin 2-3 kertaa kauemmin. Jopa rajoitetut erikoismallit täytyy kaikki testata erikseen. Tulevat kuukaudet ovat meille erittäin haastavia”, Zahn sanoi lehdistötilaisuudessa.

Esimerkiksi eniten myyty Volkswagen Golf ei ole vielä hyväksyntää saanut. VW:n testipenkki pyörii tällä hetkellä yötä päivää, että ison myyntivolyymin autot saataisiin sertifioitua kahden seuraavan viikon aikana.

Autocarin mukaan tilanne on aiheuttanut levottomuutta VW:n asiakkaissa. Sivuston haastattelema jälleenmyyjä kuvaa tilannetta katastrofaaliseksi, sillä asiakkaat joutuvat nyt odottamaan tiettyjä Golfin malliversioita jopa puoli vuotta.

Zahn kuitenkin odottaa, että kaikki Golfin versiot saavat sertifioinnin syyskuun loppuun mennessä. Silti asiakkaille on kerrottu, että joidenkin autojen toimitukset tulevat vasta ensi vuoden puolella. Iso-Britannian Volkswagenin puhehenkilö kertoo sivustolle, että useimpien Golfin versioiden toimitusaika on tällä hetkellä 14-15 viikkoa, kun aiemmin se oli 6-10 viikkoa.

VW kertoi jokin aika sitten, että se on jo alkanut varastoida uusia autojaan vuokraamalleen parkkipaikalle vielä avaamattoman Berliinin lentokentän alueella. Niistä autoista 80 % on jo myyty, mutta tyyppihyväksyntä puuttuu.

Julkaistu: 2.9.2018